Opinie

Koopkracht

Twee weken Nederland, twee weken koopkrachtverlies-verhalen. Ik kan erover meepraten. Sinds twee jaar ben ik, zelfgekozen, expatriate af en werk ik voor een lokale organisatie voor een lokaal loon. Dat betekent 63 procent minder salaris. In totaal zo’n 80 procent koopkrachtverlies. Gelukkig zie ik er nog altijd op en top uit, in tweedehands kleren, maar

Twee weken Nederland, twee weken koopkrachtverlies-verhalen. Ik kan erover meepraten. Sinds twee jaar ben ik, zelfgekozen, expatriate af en werk ik voor een lokale organisatie voor een lokaal loon. Dat betekent 63 procent minder salaris. In totaal zo’n 80 procent koopkrachtverlies.

Gelukkig zie ik er nog altijd op en top uit, in tweedehands kleren, maar dat valt niemand op. Ik krijg regelmatig van een vriend met dezelfde maat, goede smaak en ruim voldoende koopkracht, designershirts, -broeken, en prachtige schoenen. Ik hoef alleen T-shirts, ondergoed en sokken te kopen. Dat doe ik meestal als ik in Nederland ben. De dag voor mijn vertrek, twee weken geleden, kocht ik vijf paar sokken voor 2,50 euro op de markt.

Terug in Afrika komt er een vriend bij me langs. Hij bekijkt mijn koffer. De vijf paar nieuwe sokken liggen bovenop. Hij ziet ze en zegt dan met een diepe zucht:

„Yes, you really do live the good life.”

Jan van Esch