Kerstbal aarde

Ja, de toverbal hiernaast is een echte foto van de aarde. De beelden werden vorige week al vrijgegeven, maar ze zijn te feestelijk om nu al als oud nieuws weg te zetten. Ze tonen de aarde niet zoals op de meeste beelden uit de ruimte: bij dag, en blauw met groene (bos) en witte (wolken) spikkels. De diepblauwe kerstbal hiernaast is de aarde bij nacht. De opname komt van de nieuwe Suomi-satelliet van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en van de National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA. Speciaal voor nachtopnames als deze is die satelliet uitgerust met een Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) – een sensor, zo gevoelig dat hij de zachte gloed van de nachtelijke aardatmosfeer kan oppikken, en het licht van één enkel schip.Uit verschillende opnames tijdens wolkenloze nachten stelden NASA-medewerkers zo de meest gedetailleerde nachtkaart van de aarde ooit samen. Maar het allermooist zijn de filmpjes waarin ze die opnames achterelkaar hebben gezet zodat je met de satelliet mee kan kijken.’s Nachts is alles anders, blijkt dan. Soms zijn er goud bedauwde spinnenwebben over het aardoppervlak gespannen. Op andere plekken lijken clusters van sterrenstelsels op de aardbodem te zijn geploft. De Nijl is een gouden rivier, en de bergketens van de Alpen en de Himalaya vormen donkere poelen met steile oevers waar het licht abrupt ophoudt. In het Middenoosten branden diepgele sterren op de plekken waar olie wordt afgefakkeld. In Australië lichten bosbranden op. Licht en donker maken in één oogopslag de welvaartsverschillen tussen Noord- en Zuid-Korea duidelijk. En verderop vormen visserbootjes dan nog een kralenketting van licht.
    • Margriet van der Heijden