Hackers plaatsen gunstige recensies in computer Elsevier

Weer een geval van wetenschapsfraude, maar wel een rare. Hackers hebben in een van de computersystemen van uitgever Elsevier ingebroken en gunstige beoordelingen geplaatst over diverse artikelen, die vervolgens op basis van deze goede reviews zijn gepubliceerd.

Elsevier heeft inmiddels ingegrepen en uit drie tijdschriften in totaal elf artikelen teruggetrokken, afkomstig van auteurs uit China, India, Iran en Turkije. Dat meldt de website van Retraction Watch, die bericht over teruggetrokken artikelen.

Het rare is dat de auteurs van de artikelen van niks lijken te hebben geweten. Bij eerdere gevallen van fraude was dat wel het geval, zoals het recente voorbeeld van de Zuid-Koreaanse plantenonderzoeker Hyung-In Moon laat zien. Hij gaf e-mailadressen van potentiële peer reviewers door aan tijdschriften, maar achter die adressen ging Hyung-In Moon zelf schuil.

Hij gebruikte ze om gunstige reviews over zijn eigen artikelen te posten. Inmiddels zijn dit jaar 35 artikelen van de wetenschapper teruggetrokken.

Wie in dit geval het systeem van Elsevier hebben gehackt, en de reviews hebben geschreven, is volgens Retraction Watch niet duidelijk. Ook is onduidelijk waarom de gunstige reviews werden geschreven – de hackers hadden er zelf ogenschijnlijk geen voordeel bij.

De fraude kwam vorige maand aan het licht doordat een van de redacteuren van het blad Optics & Laser Technology aan de bel trok. Bij twee artikelen die hij onder zijn hoede had waren reviewers uitgenodigd te reageren, maar niet door hem. Hij alarmeerde het Elsevier Editorial System, dat snel ontdekte dat iemand gebruikersnaam en wachtwoord van het systeem had gekraakt.

Aangezien de auteurs van de artikelen van niks wisten, mogen ze hun werk opnieuw indienen. Binnen een maand krijgen ze een eerlijk reviewproces, zo heeft Elsevier laten weten.

De uitgever meldt dat maatregelen zijn genomen zodat soortgelijke hacks in de toekomst niet meer voor kunnen komen.