Griekenland uit de ban

Afgelopen donderdag een probaat middel besproken om de Griekse schuldencrisis te bestrijden: Griekse wijn kopen. Bovendien heb ik in mijn bijdrage betoogd dat onder deze noemer veel meer en ook veel betere wijnen te vinden zijn dan de gevreesde harswijn rétsina. (Ofschoon een moderne versie daarvan, The Tear of the Pine, bijzonder de moeite waard lijkt te zijn.) Zo zal de gevorderde wijndrinker geen spijt hebben van zijn keuze voor Assyrtiko 2011 by Gaia. (€ 14,65; Les Généreux). Tachtig jaar oude stokken van een puur Griekse druif. Op Santorini tot wijn getemd met wilde gisten.

Ronduit prachtig wit, ontfutseld aan druiven van wijnranken die een gortdroog klimaat, de barre vulkanische grond en de straffe zeewind trotseren door bijna als vogelnestjes ineen te duiken op de berghellingen.

Ik proef het zuur van limoncello, een snufje ziltigheid als in Manzanilla, geroosterde hazelnoten. Opwindend en strak. Modern en klassiek. Fris genoeg om de dorst te lessen, maar intrigerend genoeg om niet gedachteloos achterover te slaan.

Ik proefde deze wijn eerder tijdens een blindproeverij met als thema ‘Onalledaags wit.’ Daarin liet tv-kok Julius Jaspers bovendien aantekenen: ‘Buitengewoon fraai en complex. Lichte pétroleneus. Snufje toast van het eiken. De frisheid van een verse komkommer, de zachtheid van perzik en iets citrus. Prachtwijn.’

En Ferry van Houten, patron-cuisinier van restaurant Het Bosch: ‘Ik ken dit! Ik ken dit! Ik ken dit! Heb ik laatst nog geproefd! Of ik moet me erg vergissen. Verrukkelijk. Dat moet die Assyrtiko zijn. Superwijn voor dit geld.’ Maar ook rood maakt de tongen los. Kies bijvoorbeeld van Alpha Estate 2008, een blend waarin xynomavro, de nationale blauwe druif, het hoogste woord heeft. Uitstekende wijn. Gouden medaille bij de World Wine Awards, de jaarlijkse wijnwedstrijd van het toonaangevende Engelse wijnblad Decanter. En een 92/100 score van de Amerikaanse wijncriticus Robert Parker.

Onze donaties om de Griekse schuldenlast te verlichten kunnen dus gewoon in de glasbak.