Winst voor AZ - PSV, Groningen, VVV, Roda en NAC spelen gelijk

ANP JOEP LEENEN
ANP JOEP LEENEN PSV verspeelt punten in de Nijmeegse Goffert. Foto ANP / Joep Leenen

PSV is er niet in geslaagd de uitwedstrijd tegen NEC te winnen. AZ heeft na zes wedstrijden zonder overwinning eindelijk weer eens drie punten gepakt. FC Groningen heeft in de eigen Euroborg met 0-0 gelijkgespeeld tegen VVV-Venlo. In Kerkrade kwamen Roda JC en NAC Breda eveneens niet tot scoren: 0-0.

PSV verspeelt punten in Nijmegen

In Nijmegen kwam de ploeg van trainer Dick Advocaat vroeg op voorsprong, maar tien minuten voor tijd maakte Victor Palsson gelijk: 1-1. PSV mag zich ondanks het puntverlies koploper van de Eredivisie blijven noemen. FC Twente staat in punten gelijk, maar heeft een minder doelsaldo.

Mathias Zanka Jørgensen bekroonde zijn eerste basisplaats in een competitieduel van PSV al na tien minuten met een doelpunt. De Deen stond op de juiste plaats om een corner met het hoofd binnen te knikken. De voorsprong van PSV kwam in de eerste helft zelden in gevaar. Pas in de tweede helft durfde NEC wat vaker de verdedigende stellingen te verlaten.

Toen NEC-trainer Alex Pastoor besloot achterin één op één te gaan spelen, kwam de wedstrijd pas echt los. PSV ging slordig om met de zeeën aan ruimte die ontstonden en kreeg daarvoor tien minuten voor tijd het deksel op de neus. Victor Palsson krulde de bal op schitterende wijze achter doelman Boy Waterman en zorgde daarmee voor de gelijkmaker.

PSV kreeg nog één kans om alsnog de drie punten te pakken. Jeremain Lens stuitte echter op Khalid Sinouh. De voormalig reservekeeper van PSV stond onder de lat als vervanger van Gabor Babos, die tijdens de warming-up geblesseerd was afgehaakt.

Zowel PSV als FC Twente staat na zeventien wedstrijden op 37 punten. Vitesse kan zich daar zondag als derde club bij voegen. De Arnhemmers moeten dan wel thuis van RKC zien te winnen.

AZ eindigt negatieve reeks

Jozy Altidore eiste met zijn tiende en elfde doelpunt van het seizoen de hoofdrol voor zich op. Denni Avdic maakte het enige doelpunt van Zwolle.

Nog voordat er twee minuten op de klok stonden had AZ de score al geopend. Gerard Aafjes verzuimde de bal simpel terug te tikken naar zijn keeper en zag Altidore daar dankbaar van profiteren. Met een nieuwe verdedigingsfout stond Aafjes ook aan de basis van de tweede Alkmaarse goal, die eveneens op naam kwam van Altidore.

Zwolle kwam in de tweede helft als herboren uit de kleedkamer en bracht AZ daarmee direct in de problemen. Avdic maakte in de 56e minuut de aansluitingstreffer, waarna de gelijkmaker nadrukkelijk in de lucht hing. Na een directe rode kaart voor Joey van den Berg, die de doorgebroken Altidore vloerde, konden de tien man van Zwolle echter geen vuist meer maken.

AZ blijft ondanks de overwinning steken op de twaalfde plaats. Zwolle levert een plek in en staat nu vijftiende.

Groningen houdt met tien man stand tegen VVV

Bacuna incasseerde in de zesde minuut de vroegste rode kaart dit seizoen in de Eredivisie. Een stevige tackle op de Japanse VVV’er Yuki Otsu kon volgens scheidsrechter Serdar Gözübüyük niet door de beugel. Robert Maaskant werd later in de wedstrijd op een andere manier aangepakt. Gözübüyük legde de morrende Groningen-trainer het zwijgen op door hem een armbandje met het woord ‘respect’ te tonen.

Kansen waren in de Euroborg op de vingers van een hand te tellen. Ricky van Haaren kwam het dichtst bij een doelpunt, maar het schot van de middenvelder van VVV spatte op de kruising uiteen. VVV staat veertiende, Groningen is de nummer tien.

Weinig spannende wedstrijd tussen Roda en NAC

De wedstrijd tussen Roda en NAC kende ook weinig hoogtepunten. De thuisploeg was iets sterker en kreeg in de tweede helft via Guus Hupperts twee grote kansen. De invaller, vorige week tegen Heerenveen (4-4) verantwoordelijk voor de late gelijkmaker, had zijn vizier deze keer echter niet op scherp staan.

NAC en Roda schieten weinig op met de puntendeling. NAC blijft zestiende met veertien punten. Roda staat voorlaatste met twaalf punten, slechts één meer dan hekkensluiter Willem II, dat zondag tegen Ajax speelt.

Deze wedstrijdverslagen werden verzorgd door persdienst Novum.