Eigen jeugd? Bij Twente is dat Boschker (42)

FC Twente won nipt van Heracles. De Enschedese neo-topclub moet tegenwoordig presteren en dat leidt tot druk, negativiteit en onrust. „Het is vaker nerveus.”

Curieus moment na het winnende doelpunt van Luc Castaignos. Aangever Nacer Chadli vertrok vanuit buitenspelpositie en dat was in de herhaling op het scherm in het stadion te zien. „Dat was vreemd. Maar dat gaf mij wel de rust, te weten dat ik gelijk had”, zei Heracles-trainer Peter Bosz na afloop. Bosz hield het bij voorzichtig misbaar. 3-2 was ook een terechte eindstand, moest hij toegeven.

De derby van het oosten tussen was vooraf betiteld als de strijd om wie het beste voetbal in Twente speelt. Een rechtstreekse krachtmeting tussen het attractieve combinatiespel van de dartele Heracles-middenvelders en het piepende en knarsende FC Twente waarvan ergens in november de olie is opgedroogd. Tussen de Almelose lieveling in de eredivisie en de Enschedese neo-topclub die het afgelopen jaar steeds vaker geconfronteerd wordt met de werkelijkheid van een betaald voetbal organisatie die móet: druk, negativiteit, onrust.

Maar voor de wedstrijd stond al vast dat het geen voetbaltechnische prestigestrijd zou worden. Dat werd al bij voorbaat onmogelijk gemaakt door het veld, dat door aanhoudende regen met de minuut pokdaliger werd. Tiki-taka van Heracles, meest effectief op het eigen kunstgrasveld in Almelo, had hier op het zompige Enschedese veld geen passende ondergrond. Dus ging de burenruzie gisteravond in de Veste om de eer. De beslissing viel uiteindelijk door het dubieuze doelpunt van invaller Luc Castaignos.

Het was een gestolen doelpunt, maar het was zeker geen gestolen overwinning. FC Twente stapte van het veld met opluchting, maar ook met ambivalente gevoelens. Kansen genoeg – pluspunt. Genant slechte afronding (Dmitri Boelykin, Castaignos) – minpunt. Overwicht in grote delen van de wedstrijd, maar dan het eigen harde werken na de 2-1 van Edwin Gyasi direct om zeep helpen door vanaf de aftrap Heracles ongehinderd de gelijkmaker van Thomas Bruns te laten voorbereiden.

De selectie van FC Twente is een opvallend gezelschap: drie van de duurste vijf aankopen in Nederland van deze zomer, vier van de vijf oudste spelers in de eredivisie. Eigen jeugd? Behalve de 42-jarige Sander Boschker en aanvoerder Wout Brama (26) krijgt bijna geen talent een kans. Daarvoor moet men naar Almelo, waar Heracles steeds meer lijkt te profiteren van de gedeelde jeugdopleiding met FC Twente.

Er zijn zeker goede aankopen bij FC Twente. Dusan Tadic, die deze zomer voor 7 miljoen euro overkwam van FC Groningen, schitterde ondanks de zompige ondergrond en doet aan de Twentse Costa Ricaan Bryan Ruiz denken – zij het veel minder doeltreffend. Hij is het probleem niet. Dat is de spitspositie, waar de sterke Rus Dmitri Boelykin nu de voorkeur geniet. Geen genot om naar te kijken, maar hij houdt voorlopig de kwakkelende Castaignos achter zich in de pikorde.

Castaignos, die onder begeleiding van gefluit van een deel van het eigen publiek het veld opkwam, worstelt vooral met zichzelf. De oud-Feyenoorder ervaart na zijn jaar bij Internazionale in Italië nu in Enschede de druk van zijn prijskaartje: vijf miljoen euro. Zelfs zijn winnende doelpunt had weinig glans: eerst was er het buitenspel van Chadli, daarna de moeizame controle voor open doel waardoor bijna nog een Heracles-verdediger kon ingrijpen.

Niemand bij Twente zal nu denken dat het lek boven is. ‘Rampmaand’ november, waarin Twente drie keer gelijkspeelde in de competitie en zowel in de beker als in de Europa League werd uitgeschakeld, kreeg in december een gevolg met de duidelijke nederlaag tegen PSV vorige week: 3-0. Tussendoor werd een crisis vermeden door een thuisoverwinning op ADO Den Haag. Deze week sprak voorzitter Joop Munsterman zijn vertrouwen uit in trainer Steve McClaren, vaak een veeg teken.

Maar de Britse trainer heeft in Enschede veel krediet. Hij maakte Twente immers kampioen in 2010. Het publiek mort nu en dan wel wat ongemakkelijk. Zelf verbaast McClaren zich nog het meest over de kritiek die hem ten deel valt, gezien de goede klassering van zijn ploeg in de eredivisie.

Ten opzichte van de nederlaag van vorige week in Eindhoven zag trainer McClaren vrijdagavond veel verbetering. „We waren sterker in de duels en speelden directer, meer vooruit. Maar we maakten er weer een nerveuze eindfase van, zoals het vaker bij ons nerveus is.”