Een plakje soep (-20 graden)

Bij diepvrieswinkel Min Twintig in Amsterdam zijn soepen, sauzen en stamppotten verpakt als bevroren worsten.

Maurice Boyer

Wat

Twee weken geleden schreef Marjoleine de Vos in haar kookrubriek in deze krant hoe slim het is om van al het lekkers dat je kookt direct een portie in te vriezen. Wat pastasaus, een visbouillon, een goed gelukt kruidenmengsel. En hoe fijn het dan is als je bij onverwacht bezoek of drukte kunt koken uit de vriezer. Thuiskoks die dromen van zo’n vriezer kunnen nu een sluiproute nemen, en hun lekkers halen uit de diepvriezers van Mint Twintig. In de kleine winkel aan het einde van de Haarlemmerdijk in Amsterdam staan vier vrieskisten met daarin alles voor borrel tot dessert: garnalenkroketjes, kreeftensoep, satésaus, pompoenstamppot , een Spaans kippetje en bavarois. Alles na bereiding direct ingevroren, zonder conserveringsmiddelen of e-nummers.

De producten van Min Twintig worden bereid door de chef-koks Jonas van Leeuwen en Walric Kooijman van De Keuken & Co. Zij maken in hun keuken in IJmuiden ook de luxemaaltijden voor luchtvaartmaatschappij KLM. „Echt lekkere dingen”, zegt Min Twintig-eigenaar Peter van der Linden, van jongsaf aan bevriend met een van de koks. Samen bedachten ze de vrieswinkel. Niet met deelblokjes spinazie à la crème of voorgebakken friet, maar met puttanesca-pastasaus, procureur en zalmsoep.

Hoe ziet het eruit

Ooit in de Franse supermarktketen Picard geweest, de grootste diepvrieswinkel van Europa? Dat is boodschappen doen alsof het 2121 is. Een zee van zacht zoemende diepvrieskasten, die bij opening een wit wolkje kou verspreiden. Van der Linden – van oorsprong bouwkundige – hield de inrichting van Min Twintig ook sober. „De focus moet op het eten liggen.” Een wand betimmerde hij met steigerhout, de muur schilderde hij aquamarijn. In de vrieskisten liggen soep, saus en stamppot verpakt als plastic ‘worst’ .Je snijdt een portie af, de rest kan terug in het vriesvak.

Voor wie

Eigenlijk is Min Twintig een winkel voor twee type klanten: de gemakseter die een kant-en-klare maaltijd wil van traiteurkwaliteit. En voor de thuiskok die een voorraadje lekkers wil in de thuisvriezer. Van der Linden: „Als ik straks naar huis ga, neem ik ook wat lekkers mee.”

Hoe smaakt het

Ik kocht om een uur of vijf ’s middags een rol soep, een stukje aardappelgratin, een vegetarische lasagne, en een stukje kip gevuld met pesto, voor drie personen samen 30 euro. Beetje weinig groenten, daar moeten de koks misschien nog iets voor verzinnen. Bij thuiskomst is alles nog ijskoud.

„Alles eerst langzaam ontdooien”, had Van der Linden gezegd. Hoe? Leg het, in de plastic verpakking, in een pannetje koud water, breng dat aan de kook, en laat het een half uurtje dobberen. Het lekkerst is om alles daarna nog even in de oven te schuiven. Al met al duurt het een klein uur voor we aan tafel kunnen. De gemakseter moet geduld hebben.

De thuiskok in mij die droomt van een volle vriezer ziet mogelijkheden. Ik hoor mezelf al op een dag zonder boodschappen vragen: ‘Wie heeft er zin in een sneetje stamppot en een plakje soep?”

Min Twintig, Haarlemmerdijk 188, Amsterdam. Di t/m vrij en zon: 13-19.30 uur; zat 11-19.30 uur mintwintig.com