ECB-baas Mario Draghi krijgt er een klusje bij

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft er een klusje bij gekregen, met dank aan Herman van Rompuy, president van de Europese Unie. Alle grote banken in de eurozone – met een balanstotaal van 30 miljard euro of meer – vallen vanaf 1 april 2013 onder het toezicht van de ECB. Dat zijn er naar schatting maximaal 200. Daarnaast wordt de ECB eindverantwoordelijk voor het toezicht op alle Europese banken van landen die meedoen aan het nieuwe toezichtstelsel van de Europese Unie, ongeveer 6.000 banken. Het nieuwe bankentoezicht is onderdeel van het grand design van Herman van Rompuy om de eurocrisis onder controle te krijgen. Het Europese bankentoezicht is de eerste stap van het plan, de volgende fases zijn volgend jaar onderwerp van onderhandeling. Maar de ECB kan alvast aan het werk. Volgend jaar krijgen ABN Amro, ING, Rabobank en SNS geen brieven meer van Klaas Knot maar van Mario Draghi.

... en dalers

maar bankiers zijn vooral bang voor Amerikanen

Bankiers opgelet: toezichthouders in de Verenigde Staten delen in hoog tempo boetes uit. Dinsdag tikte HSBC 1,5 miljard euro af nadat bleek dat Mexicaanse drugscriminelen via de bank op grote schaal drugsgeld hebben witgewassen. Kassa voor de Amerikaanse schatkist. Vrijdag werd bekend dat het Zwitserse UBS in gesprek is met de autoriteiten over een boete van 1 miljard euro voor het manipuleren van de officiële rentetarieven in Londen, de zogeheten Libor-affaire. Eerder kreeg het Britse Barclays eveneens een boete voor zijn rol in het Libor-schandaal. Kosten: 371 miljoen euro. En daarmee is het schandaal nog niet ten einde. Deze week werden in de Londense City vijf bankiers aangehouden die betrokken zouden zijn bij het schandaal. Alsof dat nog niet genoeg is, deed de Duitse Belastingdienst huiszoeking bij Deutsche Bank vanwege belastingontduiking. Hoe hoog deze boete uitvalt is nog niet bekend, maar één ding is duidelijk: bankiers zijn met hun slechte imago en hun volle bankrekening de ideale kop van Jut.