ECB-baas Mario Draghi krijgt er een klusje bij

President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft er een klusje bij gekregen, met dank aan Herman van Rompuy, president van de Europese Unie. Alle grote banken in de eurozone – met een balanstotaal van 30 miljard euro of meer – vallen vanaf 1 april 2013 onder het toezicht van de ECB. Dat zijn er naar schatting maximaal 200. Daarnaast wordt de ECB eindverantwoordelijk voor het toezicht op alle Europese banken van landen die meedoen aan het nieuwe toezichtstelsel van de Europese Unie, ongeveer 6.000 banken. Het nieuwe bankentoezicht is onderdeel van het grand design van Herman van Rompuy om de eurocrisis onder controle te krijgen. Het Europese bankentoezicht is de eerste stap van het plan, de volgende fases zijn volgend jaar onderwerp van onderhandeling. Maar de ECB kan alvast aan het werk. Volgend jaar krijgen ABN Amro, ING, Rabobank en SNS geen brieven meer van Klaas Knot maar van Mario Draghi.