Duizend kinderen niet naar school uit angst voor pesters

Zo’n duizend kinderen zitten thuis omdat ze op school gepest worden. Ze zijn zo bang voor de daders dat ze geen onderwijs meer kunnen volgen. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert vanochtend in De Telegraaf.

Foto ANP / Tjapko de Heus

Zo’n duizend kinderen zitten thuis omdat ze op school gepest worden. Ze zijn zo bang voor de daders dat ze geen onderwijs meer kunnen volgen. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert vanochtend in De Telegraaf.

Dullaert startte afgelopen zomer een onderzoek naar thuiszitters. In heel Nederland gaan zeker vijfduizend kinderen om uiteenlopende redenen niet naar school. “Uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat minimaal een op de vijf kinderen grote angst heeft naar school te gaan omdat hij of zij daar wordt gepest”, aldus de Kinderombudsman. “Dat zijn rampzalige en schokkende cijfers.”

In sommige gevallen zaten kinderen weken, maanden of zelfs jaren thuis. Volgens Dullaert is er nu razendsnel actie nodig. Maandag gaat hij in gesprek met vertegenwoordigers van scholen, de Onderwijsinspectie, het ministerie van Onderwijs en pestdeskundigen.

Protocollen tegen pesten blijken niet voldoende

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zei gisteren al dat elke school een beleid moet hebben om pesten tegen te gaan. “Een mooie suggestie”, volgens Dullaert. Hij vraagt zich alleen af of dat genoeg is. Dergelijke protocollen werken na enkele jaren niet meer, stelt hij.

Recent pleegden twee jongeren zelfmoord nadat ze werden gepest. Deze week sprong een 15-jarige leerlinge van een school in Meppel voor de trein. In november maakte de 20-jarige Tim Ribberink een einde aan zijn leven.