Doe iets aan die woekerpolis. Nu!

Mijn buurvrouw heeft twee woekerpolissen lopen. Hoe kan ik haar helpen, zonder dat het haar (veel) kost?

Bijna elke Nederlander heeft een buur met een woekerpolis. Zo’n verzekering zuigt aan je koopkracht. En toch is je kapitaalopbouw om te huilen, want adviseurs, verzekeraars en beleggingsdeskundigen parasiteren op het ingelegde geld. Vaarwel hypotheekaflossing; zeg maar dag tegen een potje voor studerende kinderen of extra pensioen. Helemaal als je niet probeert de schade te beperken. Dat kan vaak, maar miljoenen polishouders weten niet hoe, steken hun kop in het zand of laten zich zelfs nogmaals een oor aannaaien. Fantastisch dus dat jij je buurvrouw wilt bijstaan.

Met wat geluk hoeft dat niet veel te kosten. De schade beperken begint met een stuitingsbrief. Dat is een schrijven waarin je buurvrouw de verzekeraar (en eventueel tussenpersoon) aansprakelijk stelt voor haar woekernadeel. Zo’n brief werkt maximaal vijf jaar. Het kan dus tijd zijn voor een tweede stuitingsbrief. Zulke epistels, met de juiste juridische dreigementen, haal je gratis van woekerpolis.nl. Verstuur hem vandaag nog, aangetekend (8,05 euro). Dat voorkomt zo’n vijf jaar lang dat je schadeclaim verjaart. Meld je woekeronrecht daarna gratis aan bij de Vereniging Woekerpolis op woekerpolis.nl. Deze no cure no pay-organisatie wil je schade claimen tegen 10 procent van je eventuele vergoeding. Dat kost je de kop niet.

Dan de polis zelf. Zomaar stoppen is vaak onverstandig, maar ongewijzigd laten doorlopen ook. Veel mensen hebben advies nodig om te weten wat ze moeten en kunnen doen. Soms is afkoop het beste. In andere gevallen kun je de polis laten verbeteren of fiscaal geruisloos overstappen naar een product zonder verzekering (banksparen), en met goedkope beleggingsfondsen of een spaartegoed erin. Advies hierover moet gratis zijn, vindt de Autoriteit Financiële Markten, als je je wendt tot degene die je de polis heeft verkocht of bij wie de polis nu loopt. Het is de vraag of deze nu ineens wel deskundig is. Oriënteer je daarom, voor je advies vraagt, gratis op independer.nl/woekerpolis en eventueel moneywise.nl. Hun rekenmodules geven inzicht. Independer.nl geeft ook handige voorbeeldbrieven om informatie bij je (hypotheek)adviseur of verzekeraar op te vragen.

Vraagt je oorspronkelijke polisverkoper voor een hersteladvies toch geld? Of verkoopt hij (weer) onzin? Dan moet je daarover klikken bij het Meldpunt Financiële Markten op afm.nl. Zoek vervolgens je heil elders. Betrouwbaar en toch redelijk geprijsd is bijvoorbeeld vofp.nl (375 euro voor de eerste en 175 euro voor elke volgende polis). Net nieuw en voordeliger is het onafhankelijke polisrepair.nl. Telefonische oriëntatie is gratis. Advies en controle erop kost 299 euro voor een eerste polis en 100 euro voor elke volgende. Je moet wel zelf de polisgegevens verzamelen en zelf reizen naar Polisrepair in Amsterdam of Zwolle. Nou en? Maak er een gezellig ontwoekerdagje met je buurvrouw van.

Nieuwe vraag: Als alleenstaande moeder kan ik minder luxe leven dan ik zelf ben opgegroeid. Zal ik nu vaker goedkoop inkopen, waardoor ik minder geniet, of minder vaak iets duurders kopen, waar ik wel veel van geniet? Mail uw antwoord en/of nieuwe vragen voor dinsdag aanstaande naar ericaverdegaal@nrc.nl.