Dienstverlening kampt met groeiend aantal faillissementen

Foto ANP / Koen Suyk

De crisis in Nederland is in de afgelopen vijf jaar het hardst toegeslagen in de maatschappelijke dienstverlening. Ook het transport, de grafische sector en de detailhandel zijn zwaar getroffen. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van eigen onderzoek.

In de dienstverlening gaan vergeleken met 2007 bijna tweeënhalf keer zo veel bedrijven over de kop, vooral in de kinderopvang. In de horeca valt de schade mee, terwijl het aantal faillissementen in de schoonmaak en beveiliging zelf fors terugliep.

Volgens de krant heeft Nederland momenteel te maken met een faillissementsgolf. Tot vorige week gingen dit jaar al bijna 7700 bedrijven failliet. Dat is ruim 21 procent meer dan in 2011. De faillissementen kostten in totaal zo’n 53 duizend mensen hun baan, een kwart meer dan een jaar eerder.

De gevolgen van de crisis zijn niet in elke regio even groot. Zo werden de meeste faillissementen genoteerd in Alkmaar, Emmen en Enschede. Utrecht en Amsterdam houden zich redelijk staande, terwijl in Den Haag, Delft en Leiden het aantal bedrijven dat de deuren moest sluiten zelfs iets terugliep. Dat komt voornamelijk door de aanwezigheid van overheidsdiensten.