De Stones in de storm

Een maalstroom beelden van hollende Stones.

3Doc: Rolling Stones - Crossfire Hurricane Ned. 3, 21.00 - 22.55 uur

„Ik zag het water van de stoelen af stromen; een vloedgolf van urine.” Bill Wyman, voormalige bassist van The Rolling Stones, beschrijft het zinneloze van vrouwelijke fans bij concerten van de rockgroep in de jaren zestig. De jongens kwamen om te vechten met de politie, de meisjes om zich op allerlei andere manier te laten gaan.

De documentaire Crossfire Hurricane van Brett Morgen is het verhaal van de Stones zelf, ter ere van hun gouden jubileum. We horen ze hun geschiedenis vertellen in verse interviews, maar we zien ze niet praten. In plaats daarvan krijgen we een impressionistische stroom van archiefbeelden. Het verhaal stopt bij Miss You (1978). Blijkbaar vinden de Stones zelf ook dat de laatste 34 jaar er niet toe doen.

Crossfire Hurricane is een collage van eerdere documentaires, van Godards Sympathy for the Devil (1968) tot Scorsese’s Shine a Light (2008). Die laatste is van zo kort geleden dat deze nieuwe film wat overbodig aandoet. Gelukkig zitten er genoeg niet of zelden getoonde beelden in.

Weinig informatie, veel sfeerimpressies: de film doet het meest denken aan Gimme Shelter (1970) en Cocksucker Blues, Robert Franks nooit uitgebrachte documentaire over de decadente tournee van 1972: direct cinema in de zwaai-maar-wat-met-de-camerastijl. Onrustig, onscherp, grofkorrelig, uit onhandige hoeken, meerennend met de band door gangen, feestend in kleedkamers en vliegtuigen. Zo voelt het alsof je met de Stones wordt meegevoerd in een twintig jaar durende wervelstorm.

Is dat trouwens onze Mies Bouwman in de 22ste minuut?

    • Wilfred Takken