Commissie meldde niet alles over Van Rey

De Roermondse ex-wethouder Jos van Rey (VVD) had meer zakelijke belangen met projectontwikkelaar Van Pol dan tot nu toe bekend was. De commissie die de affaire onderzocht, wist dit maar meldde het niet in haar eindrapport. Ook bemoeide de Roermondse burgemeester Henk van Beers zich met de inhoud van het rapport.

Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Inmiddels loopt tegen Van Rey een strafrechtelijk onderzoek. Hij zou zich hebben laten omkopen door Van Pol.

De commissie van oud-minister Winnie Sorgdrager en bestuurskundige Paul Frissen beschikte over informatie dat het duo betrokken was bij het bedrijf Mibo Investments. Van Rey en Van Pol stonden garant voor terugbetaling van een banklening van dat bedrijf. Toen Mibo in problemen kwam, eiste Rabobank geld van Van Rey en Van Pol. Het rapport noemt de kwestie niet.

Mibo was aandeelhouder van entertainmentconcern Movie Max. Dat plande een vestiging op een terrein van Van Pol in Roermond. Dagblad de Limburger onthult vandaag dat Van Rey een dubbele pet op had: hij was zelf (voor 4,99 procent) aandeelhouder van Movie Max. Van Rey zegt dat hij de aandelen al verkocht had toen Movie Max met zijn plannen kwam.

De commissie wist ook dat Van Rey en Van Pol tussen 2006 en 2009 samen aandeelhouder waren van Assurantiekantoor Jos van Rey BV. De commissie liet het echter bij de éénregelige opmerking dat Van Pol in 2006 „participeert” in de terugkoop van aandelen van de BV. Volgens Van Rey had de BV geen activiteiten.

Commissielid Frissen zegt in een schriftelijke verklaring: „Dat Van Rey en Van Pol vrienden waren en zijn, en dat ze al sinds jaar en dag ook zakenpartners waren en zijn, was en is bekend. Onze conclusies inzake een evidente schijn van belangenverstrengeling en de noodzaak die te vermijden staan recht overeind.”

Burgemeester Van Beers, opdrachtgever van de commissie, zegt over zijn bemoeienis met het rapport: „Mijn wijzigingen waren marginaal, al heb ik getracht meer te doen; zaken rooskleuriger voor te stellen in het belang van de gemeente. Zoals de conclusie ‘belangenverstrengeling’. Dat had ik graag anders geformuleerd willen zien.” Van Beers en Van Rey kregen inzage in het concept. Hun commentaren „hebben aanleiding gegeven tot correcties, aanpassingen en aanvullingen”, staat in het eindrapport.

De peetvader van Roermond: Z&Z, pagina 10-11