Cameron zaait onrust

‘Als zelfs Cameron voor #mariagepourtous is, dan hebben wij werkelijk ’s werelds meest reactionaire rechts”, twitterde een uitgelaten bestuurslid van de Franse variant van de Jonge Socialisten afgelopen week. Opiniewebsite Myeurop maakte er een wedstrijdje van: „Wie gaat het homohuwelijk het eerst toestaan? Frankrijk of Engeland?”

Het was een week waarin Frankrijk, moe van het voortdurende gekrakeel over de mislukte leiderschapsverkiezingen van de rechtse oppositiepartij UMP of de heroïsche strijd van de socialistische regering tegen het grootkapitaal, weer wat verder over de landsgrenzen keek. Maar ook bij die buitenlandse berichten bleken de Franse politieke loopgraven nooit ver weg.

De Brusselse overeenstemming over toezicht op de banken werd in verschillende media bejubeld als een Franse overwinning, hoewel er volgens een panel van deskundigen op televisiezender BFMTV juist voor de Fransen nu werk aan de winkel is: de economie en de bancaire sector moeten worden hervormd.

Oud-premier François Fillon, een van de twee UMP-troonpretendenten, feliciteerde zichzelf met het akkoord dat volgens hem aan zijn in mei afgezwaaide kabinet te danken is – en niet aan de weinig hervormingsgezinde socialisten van president Hollande. Het was een „historische overeenkomst”, vond de Franse eurocommissaris Michel Barnier, minister onder Fillon.

Het Britse debat, waarin een conservatieve premier heeft gezegd in 2014 het burgerlijk huwelijk te willen openstellen voor mensen van hetzelfde geslacht, kreeg evengoed een Frans tintje.

In januari komt het voorstel van Hollande ook hier het homohuwelijk in te voeren en adoptie door homostellen toe te staan in de Assemblée Nationale ter tafel, maar in conservatieve kringen zwelt het verzet aan. Ook dit weekend worden er duizenden voor- en tegenstanders van de plannen op straat verwacht.

De conservatieve krant die wekelijks de voorpagina met berichten over de tegendemonstraties opent, Le Figaro, beperkte zich tot een kort bericht over de „verwarring en onrust” die Cameron zou hebben gezaaid met zijn aankondiging bij Britse kerkgangers. Net zoals Hollande dat bij de katholieke achterban van de krant heeft gedaan.

Voor ‘activiste en lesbienne’ Gwen Fauchois is het vermaledijde Engeland juist voor één keer gidsland – een in Frankrijk niet bijzonder gangbare opvatting. In een bijdrage aan de links-liberale opiniesite Rue89 (van het weekblad Le Nouvel Observateur) oordeelde ze dat Cameron de tijdgeest beter begrepen heeft dan Frans rechts en pragmatisch redeneert dat je, juist als conservatief, iedereen bij de staat en zijn instituties (zoals het huwelijk) moet willen betrekken. Frans rechts heeft volgens haar „radicaal het tegenovergestelde gedaan” en de spanningen in de samenleving aangewakkerd en de verschillen uitvergroot.

En zo zijn we terug bij de binnenlandse politiek. Juist deze week riep die andere troonpretendent van de UMP, Jean-François Copé, zijn aanhangers op om op 13 januari mee te lopen in de nationale demonstratie tegen het homohuwelijk. „Ieder heeft zo zijn eigen electorale redenen”, mompelde een radiocommentator in reactie op het voornemen van Cameron.