Tweede injectie voor bultrug - ook dode potvis aangespoeld

Pogingen om de bultrug te redden liepen eerder deze week op niets uit. Foto ANP / Ecomare

De bultrug die woensdag strandde op een zandplaat in de Waddenzee leeft nog nadat hij gisteravond een injectie met slaapmiddel had gekregen. Daarom wordt een tweede poging gedaan hem te euthanaseren. Intussen is ook een potvis aangespoeld aan de kust van Texel.

Een woordvoerder van natuurcentrum Ecomare zei vanmiddag tegen persbureau Novum dat er op enkele kilometers van de gestrande bultrug een dode potvis is aangespoeld. Het is nog niet zeker dat het om een potvis gaat. Volgens de woordvoerder gaat het in ieder geval om een walvisachtige. Ze noemt het bijzonder dat het in korte tijd twee keer raak is.

RTL Nieuws meldde vanmiddag dat de injectie door twee dierenartsen gisteravond onvoldoende effect heeft gehad op de verzwakte bultrug en dat het dier nog leeft. Burgemeester Francine Giskes van Texel heeft dat vanochtend samen met experts geconstateerd toen ze gingen bekijken hoe het met de bultrug ging.

’t Hart beweert dat ze bultrug had kunnen redden

Ondertussen neemt de kritiek op de gang van zaken toe. Activiste Lenie ’t Hart stelt op haar website dat er nog voldoende mogelijkheden waren om het dier te redden. Ze wilde gisteren nog een uiterste poging doen om de bultrug te redden maar moest van afstand machteloos toekijken hoe dierenartsen het beest een spuitje gaven. Volgens haar was het dier nog heel actief en lag het in een positie waarin ze hem vrijwel zeker kon helpen.

Vrijwilligers van de zeehondencrèche, die ervaring hebben met het redden van gestrande walvissen, dolfijnen en bruinvissen, wilden zand onder het lichaam van de bultrug blazen. Naar eigen zeggen hadden ze hem binnen twee uur kunnen redden. ’t Hart mocht echter niet in de buurt van de bultrug komen:

“Ik kan écht niet begrijpen waarom dit dier zelfs door de dierenartsen niet een laatste kans is gegund. Dit is niet een zorgvuldige invulling van de zorgplicht ten opzichte van een beschermd dier”.

Partij voor de Dieren kritisch over ‘bloederig tafereel’

Ook Marianne Thieme, de leider van de Partij voor de Dieren, is kritisch. Volgens Thieme is er nooit overleg geweest tussen de redders van de zeehondencrèche en de dierenartsen. “Zonder overleg richtten ze daar een bloederig tafereel aan”, zei ze vanochtend op Radio 1. Volgens Thieme was niet eens duidelijk hoe de bultrug er aan toe was en werd de poging van ’t Hart doelbewust gedwarsboomd.