Wel of geen #guncontrol? Verhit debat in VS na bloedbad Connecticut

Bij het Witte Huis riepen voorstanders van het inperken van het wapenbezit Obama gisteravond op nu echt actie te ondernemen. Foto Reuters / Larry Downing

De schietpartij op de basisschool in Connecticut heeft in de VS het debat over wapenbezit weer in alle hevigheid doen oplaaien. De roep om de inperking van het wapenbezit lijkt luider te worden. Hoewel sommige Amerikanen de oorzaak van de schietpartijen elders zoeken.

Op Twitter wordt door Amerikanen en mensen van over de hele wereld gesproken over de schietpartij onder de hashtag #guncontrol. Veel mensen vinden dat de toename van het aantal ‘mass shootings’ van de laatste jaren (denk aan de schietpartij in Aurora van eerder dit jaar) moet leiden tot een beperking van het vrije wapenbezit. Iemand op Twitter wijst op het rechtstreekse verband tussen vrij wapenbezit en het aantal mensen dat gedood wordt door vuurwapens:

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, die al langer pleit voor de inperking van het vrij wapenbezit, zei gisteren in een reactie dat hij vindt dat er “onmiddellijke actie” moet komen om schietpartijen als die in Connecticut in de toekomst te voorkomen. In een verklaring van Mayors Against Illegal Guns, een organisatie waar een leidinggevende is, roept Bloomberg president Obama en het Congres op dit keer echt actie te ondernemen en niet te blijven steken in retoriek.

Twitter avatar NYCMayorsOffice NYC Mayor’s Office Tell @BarackObama that you #DemandAPlan to end gun violence in America http://t.co/yCsuaarU

The Washington Post schrijft in een hoofdredactioneel commentaar getiteld ‘Time to talk about guns’ dat het afgelopen moet zijn met de lakse houding van de Amerikaanse politiek en dat politieke moed nodig is om het probleem van vrij wapenbezit aan te pakken:

And, yes, we will argue again about guns, or, rather, about why our politicians are hardly even arguing about guns any more. There are those who will object, who will say gun policy has nothing to do with any single event, that tragedies should not be exploited for political purpose. We know many of our readers are among this group.

And then there will be others, ourselves included, who will say, whatever the facts of this case, that the country would be safer with fewer guns, that mass killings are more difficult with knives, that it is not the Second Amendment but political cowardice that precludes sensible regulation. That we are not supposed to exploit tragedy to talk about this issue, but that in the absence of tragedy it never gets talked about at all.

Niet alle Amerikanen overtuigd van inperking wapenbezit

Niet iedereen vindt dat het nu het juiste moment is om over het wapenbezit een politieke discussie te voeren. Ook zijn er een hoop Amerikanen die simpelweg vinden dat incidenten als in Connecticut niet te maken hebben met hun recht een wapen te dragen. Of vinden die wijzen op andere problemen die aandacht verdienen.

Twitter avatar EADave David Strauchman As much as I appreciate it… The focus right now should be those impacted by this unbelievable tragedy, not the politics of gun control.
Twitter avatar mm Morgan Missen Gun control won’t deter minds far gone enough to plan mass murder. Identifying, diagnosing and treating mental illness is their best hope.
Twitter avatar Mruff221 Mark Ruffalo I don’t think this is simply a gun control issue. This is a public mental health issue and a cultural issue.
Twitter avatar Paige_Duke Paige Duke For those throwing statistics out about how your country is Bette than ours. After gun control Australia’s violent crime rate rose 42.2%

De prominentente Republikein Mike Huckabee, die in 2008 een poging deed presidentskandidaat te worden, deed bij FOX News een opmerkelijke theorie uit de doeken. Volgens Huckabee leidt de toenemende “goddeloosheid” op Amerikaanse scholen tot schietpartijen als die in Connecticut:

En wat gaat Obama doen?

Een zeer geëmotioneerde Obama legde gisteravond een verklaring af waarin hij zei dat het tijd is voor “betekenisvolle actie” in de strijd tegen vuurwapengeweld. Schietpartijen als in Connecticut komen in Amerika veel te vaak voor, zo zei de president. Hij wilde nog niet vooruitlopen op eventuele stappen die hij wil gaan nemen. Overigens kan een president ook niet heel veel doen omdat wapenwetten een zaak zijn van de staten.

Ook al heeft Obama de politieke moed, makkelijk zal het inperken van het wapenbezit niet zijn. De National Rifle Association, de nationale wapenlobby, geldt als de rijkste en invloedrijkste lobbyorganisatie in Washington. Maar het wapenbezit is onder Amerikanen ook populair en vrij onomstreden: 45 procent van de Amerikanen heeft een wapen thuis liggen. En het draagvlak voor strengere wapenwetgeving daalt al decennia gestaag. Circa 44 procent is volgens peilingbureau Gallup voor strengere wapenwetten, maar dat percentage was twaalf jaar gelegen nog 66 procent.

Twitter avatar ebvrNOS Bosch van Rosenthal Tranen Obama blijven hangen, maar woorden belangrijker: “we have to take meaningful action”. Maar wat? Het woord “guns” viel niet

http://www.youtube.com/watch?v=IoFAbrPIkws