Bij het voetbal kunnen ze nog wat leren van de van televisie Supernanny

Mijn vader was AZ-supporter. Elke twee weken ging hij van Haarlem naar Alkmaar om zijn helden aan te moedigen, ondanks zijn gymnasiale achtergrond. Deze stelde dat een gezonde geest zich in een gezond lichaam diende te bevinden, maar dan wel een lichaam dat aan hockey deed en niet aan voetbal.

In de jaren tachtig ontstonden de eerste voetbalrellen op de tribunes. Mijn vader kon mij en mijn broertjes niet meer met goed fatsoen meenemen naar het stadion. Het voetbal is mijn vader kwijtgeraakt.

Mijn eigen zoontje van negen zit net op voetbal. Ik was hier blij mee. Mijn zoon leert samen te spelen, leert techniek, doet conditie en een zekere fysieke hardheid op en leert wat sportiviteit is.

Voetbal start als spel. Je begint met je vriendjes in het park. Wil je meer, dan ga je op voetbal. Je leert elkaar waarderen, ondanks winst of verlies. Na de wedstrijd staat er warme chocolademelk klaar.

De KNVB treedt al weer zo’n dertig jaar halfslachtig op tegen voetbalgeweld. Veel amateurclubs staan bekend als schopclub. Voetbalclubs of trainers grijpen niet in als hun eigen spelers zich misdragen.

Zoals een bedrijf aanspreekbaar is op een slecht product, zo zijn clubs aanspreekbaar op wantoestanden. De KNVB zou veiligheid op de velden moeten garanderen en de clubs binnen hun vereniging. Onsportief gedrag moet leiden tot uitsluiting.

Voetbalverenigingen zijn sociale verbanden, net als gezinnen. Voetbalverenigingen kunnen, net als gezinnen, zowel floreren als ontsporen. Blijkbaar weten veel voetbalverenigingen niet hoe je dit organiseert. Het is tijd voor hulp.

Op tv wordt het programma Supernanny uitgezonden. De supernanny biedt eerste hulp bij opvoeding. Het is indrukwekkend hoe de supernanny ontspoorde gezinnen weer op de rails krijgt. Mijn kinderen en ik hebben veel te danken aan dit programma. Het is leerzaam, leuk om naar te kijken en goede televisie.

Wordt het niet tijd om een supernanny in het leven roepen voor ontspoorde voetbalverenigingen? Iemand die begint bij het doel van de voetbalvereniging, dan helpt regels op te stellen en vervolgens leert hoe deze regels te handhaven? Dit moet leerzame en goede televisie opleveren. De vraag hoe je van tuig topjongens maakt, raakt ons allemaal.

Hoe meer ontspoorde verenigingen op de rails komen, hoe beter . Hoe meer onderling respect, hoe meer mensen met diverse achtergronden elkaar leren waarderen. Laten we stapsgewijs de verloren ruimte terugwinnen, voor mijn vader, voor het hele gezin en voor onze kinderen.

Martin de Haas

Vader van Fedde (negen jaar) en Loek (bijna zes jaar), Haarlem