Besparen en investeren kan ook prima tegelijk

Illustratie Cyprian Koscielniak

In de Duitse media wordt het economisch euromeningsverschil tussen de Duitse minister Schäuble (Financiën, CDU) en de Amerikaanse, neo-Keynesiaanse econoom, columnist en publicist Paul Krugman ruim uitgespeeld, maar het Duitse publiek neemt Krugman niet echt serieus.

Schäuble zegt dat hij het enige doet wat Europa gezond kan maken. Krugman zegt dat Schäuble Europa ziek houdt met zijn bezuinigingen.

Krugman staat op eenzame hoogte met zijn voorspellingen. Ze kwamen de voorbije decennia geregeld uit. De uitmuntende Schäuble is geen econoom. Hij is politicus, jurist en accountant. De Duitsers hebben ook nog een eigen geschiedenis over de vraag of de ideeën van de Britse econoom John Maynard Keynes wel of niet juist zijn. De minister van economie onder Hitler, bankier Hjalmar Schacht, heeft in de jaren dertig precies gedaan wat Keynes voorschrijft. Met een lage rente en flinke openbare werken bracht hij de economie tot grote bloei.

Iedereen gaat eraan voorbij dat de tegengestelde oplossingen van Schäuble en Krugman tegelijk kunnen worden uitgevoerd. Het is mogelijk om routinematige overheidsuitgaven, vooral salarissen, drastisch te beperken, wat Schäuble wil, en tegelijkertijd grote openbare werken aan te besteden, zoals Krugman wil. Als voorwaarde voor het verder verstrekken van onze leningen vraagt dit strenge controle vanuit Brussel op het overheidsapparaat van belastingen innen, op de neiging om vriendjes salarissen te geven en op een correcte aanbesteding van deze openbare werken. Deze controle gebeurt in Brussel maar halfhartig. Je hoort er weinig over.

De beslissing over dit alles ligt duidelijk in Duitsland. Daar zou wat serieuzer geluisterd moeten worden naar Krugman. Dit vraagt lef en inzicht, en is in ons aller belang.

Edouard Prisse

Baambrugge