Auto van de week

Aartslelijk maar een prima prijsvechter: de Dacia Lodgy.

Drie sterren maar sleepte hij binnen in de gezaghebbende Euro NCAP- crashtest. De meeste nieuwe auto’s scoren er vijf. De Dacia Lodgy, door de ANWB uitgeroepen tot Gezinsauto van het jaar, lijkt niet de veiligste keus. De oorzaak is niet a priori dat de Lodgy rotzooi is, maar dat een Dacia betaalbaar moet blijven. Het budgetmerk van Renault – ‘shockingly affordable’, luidt de slogan – overleeft als prijsvechter door op de kleintjes te letten. Dan maar geen Elektronisch Stabiliteitsprogramma. Een Dacia-woordvoerster betoogde dat de Dacia duurder dan wenselijk was geworden als het merk op maximale puntenwinst had ingezet.

Voor een relativistische opstelling is wat te zeggen. Hysterie is een zwaar woord, maar Euro NCAP hanteert vergaande veiligheidsmaat- staven. Onderdeel van het testprogramma, en een zwak punt van deze mpv, is de veiligheid van voetgangers die door de auto op de schop worden genomen. Belangrijk thema, zij het dat het niets zegt over de schokvastheid van de koets zelf. Lodgy-inzittenden komen er in de test relatief genadig vanaf, en als formule houdt hij stand. Aartslelijk, broodnuchter, veel ruimte, basisprijs 16.000 euro. Drie op vijf sterren is een zes, voldoende dus. Zonder het voetgangersrisico te bagatelliseren: het moet uit de lengte of de breedte komen.