Aardperensoep met zwarte truffel Tussengerecht

600 g aardperen

1 flinke ui

2 teentjes knoflook

1 el olie

6 dl groentebouillon

6 dl slagroom

25 g zwarte truffel of kastanjechampignons, of gestoofde cantharellen of eekhoorntjesbrood

Schil de aardperen en snijd ze in dunne plakjes. Hak de ui en de knoflook fijn. Verwarm een eetlepel olie in een pan die groot genoeg is voor de soep, en bak daarin op niet te hoog vuur de ui en de knoflook even aan, ze hoeven alleen maar iets zachter te worden en geur te gaan verspreiden.

Giet de groentebouillon en de room erbij, roer goed en doe de aardpeer erbij. Voeg een snuf zout toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en leg een deksel op de pan om te voorkomen dat er te veel vocht verdampt.

Laat de aardpeer helemaal gaar stoven. Maal de soep met een staafmixer fijn. Mocht zij te dik zijn, verdun haar dan met wat meer groentebouillon. Is-ze te dun, dan kookt u haar nog een beetje in. Proef op peper en zout.

Voor het opdienen: de soep in een terrine doen. Aan tafel de truffel erover schaven.

Gebruikt u geen truffel, dan in de keuken op een scherpe schaaf (een mandoline) rauwe kastanjechampignons in flinterdunne plakjes schaven. Leg die op de soep. Of stoof wat andere klein gesneden paddenstoelen in een klein beetje boter, leg die op een schaaltje en doe aan tafel een lepeltje in ieders bord.