Veel ongelukken door ‘spiegelgladde’ wegen in het noorden

Winterse buien zorgden vorige week voor drukte op de wegen, bijvoorbeeld rond Rotterdam. Vanochtend kan het in het noorden van het land erg glad zijn door ijzel. Foto ANP / Robin Utrecht

Weggebruikers in de noordelijke provincies moeten vanochtend rekening houden met plaatselijke gladheid door ijzel. Op sommige plaatsen in Friesland, Groningen en Drenthe kan het spiegelglad worden, waarschuwt de ANWB. Het KNMI heeft voor deze provincies code oranje afgekondigd voor extreem weer.

Ook op de snelwegen kan het glad zijn. Daardoor ontstonden al verschillende ongelukken op de A32 en A37. In beide gevallen staat enkele kilometers file.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Wegen in Friesland, Groningen en Drenthe worden nu spiegelglad door #IJZEL

Een politiewoordvoerder raadt mensen aan om het extra rustig aan te doen en mogelijk later van huis te gaan of zelfs thuis te blijven, zei hij op Radio 1. Bij de meldkamer zijn in korte tijd al zeker tientallen meldingen binnengekomen van ongelukken. Voor het grootste deel is er alleen sprake van blikschade, in enkele gevallen zijn er ook lichtgewonden gevallen.

Volgens de politie is het niet alleen op lokale wegen maar ook op snelwegen verraderlijk glad. Zo ontstonden op de A32 en A37 zeker twintig tot 25 ongelukken en glijpartijen. Op beide wegen staan daardoor in beide richtingen tientallen kilometers file, meldt de ANWB.

Twitter avatar vid VID Voor de veiligheid gaat Rijkswaterstaat op de gladde wegen in het Noorden BLOKRIJDEN. Stapvoets rijden, om ook de gladheid te bestrijden!

‘Laatste stuiptrekking eerste winterperiode’

Volgens weeronline.nl is de gladheid de “laatste stuiptrekking van de eerste winterperiode”. Eerst vriest het in het noordoosten nog licht en valt er wat motsneeuw. Later stijgt de temperatuur overal boven nul en volgen er vanuit het zuidwesten regenbuien. De harde wind maakt het voor het gevoel nog wel koud.

Vanmiddag gaat het in grote delen van het land regenen. Op de Wadden wordt de wind mogelijk tijdelijk stormachtig. Morgen veel wolkenvelden, maar ook enkele zonnige periode. De temperatuur gaat omhoog: de maxima variëren morgenmiddag tussen de zes en negen graden.