Waarschuwing extreem weer ingetrokken - tientallen ongelukken

Archieffoto van vorige week, toen een auto werd getakeld nadat deze van de weg was afgegleden nabij de afslag Afsluitdijk richting Bolsward. Ook vanochtend vonden er in het noorden veel verkeersongevallen plaats. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Het KNMI heeft vanmiddag de waarschuwing voor extreem weer door ijzel ingetrokken. Alleen in Groningen is nog code geel van kracht, wat inhoudt dat nog wel rekening moet worden gehouden met plaatselijke gladheid door sneeuwresten.

Vanochtend werd voor de noordelijke provincies Friesland, Drenthe en Groningen code oranje afgegeven. Op sommige plaatsen werd het spiegelglad wat leidde tot tientallen kilometers file en veel ongelukken.

Twitter avatar KNMI KNMI Code oranje voor #IJzel is beëindigd. In Groningen nog code geel voor lokale gladheid. http://t.co/PJGUnGO2

De meldkamer Noord-Nederland werd vanochtend “overspoeld” met meldingen van aanrijdingen. Volgens de politie ging het in totaal om ruim vijftig ongelukken, waarvan de meeste in Drenthe. Een woordvoerder raadde eerder vandaag mensen aan om het extra rustig aan te doen en mogelijk later van huis te gaan of zelfs thuis te blijven.

Veel blikschade en enkele gewonden

Voor het grootste deel is er alleen sprake van blikschade. In enkele gevallen zijn er ook gewonden gevallen. Zo sloeg bij het Drentse Nieuwlande een busje over de kop. De twee inzittenden zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Op de A32 en A37 ontstonden zeker twintig tot 25 ongelukken en glijpartijen. Op beide wegen ontstonden daardoor in beide richtingen tientallen kilometers file.

Rijkswaterstaat moest besluiten te gaan ‘blokrijden’

Omdat veel mensen de aangepaste maximumsnelheid op de snelwegen negeerden besloot Rijkswaterstaat om te gaan ‘blokrijden’, aldus de ANWB. Rijkswaterstaat gaat dan met een constante snelheid midden op de weg rijden om het verkeer in dezelfde snelheid te laten rijden. Normaal gesproken wordt die maatregel alleen toegepast om files te bestrijden.