Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Veiling mobiele frequenties brengt 3,8 miljard op

Foto AFP / Karen Bleier

Vier Nederlandse telecomproviders betalen samen 3,8 miljard euro voor het gebruik van hun mobiele netwerken. Dat is het resultaat van een grootschalige frequentieveiling die vanmiddag is afgerond.

Het is een recordopbrengst: de vorige grote veiling, in 2000, bracht omgerekend 2,7 miljard euro op. Marktleider KPN en Vodafone betalen elk ruim 1,3 miljard euro. T-Mobile betaalt 911 miljoen euro. Er is daarnaast één nieuwkomer op de telecommarkt: Tele2, dat 161 miljoen euro betaalt. Twee kabelmaatschappijen, UPC en Ziggo, deden gezamenlijk mee aan de veiling. Zij besloten echter af te haken omdat het bedrag te ver opliep.

De veiling begon op 31 oktober en duurde onverwacht lang. Van tevoren was de inschatting dat de totale opbrengst onder de 1 miljard euro zou blijven. Er ontstond echter een felle biedingsstrijd tussen de bestaande telecomproviders die alle drie aasden op het waardevol spectrum van 800 en 900 MHz.

De aandeelhouders van KPN zullen merken dat het telecombedrijf diep in de buidel moet tasten. KPN maakte vandaag bekend dat de dividenduitbetaling over 2012 en 2013 teruggeschroefd wordt als gevolg van de miljardeninvestering.

KPN: medio 2013 heeft helft bevolking 4G

Alle providers hebben aangekondigd dat ze hun licenties, die geldig zijn tot 2030, zullen gebruiken om snellere dataverbindingen aan te bieden via 4G. Dat is de vierde generatie van mobiele netwerken, geschikt voor zeer snelle internetverbindingen met een snelheid tot 100 Mbit per seconde.

Deze technologie is in Nederland op dit moment zeer beperkt beschikbaar, maar KPN belooft medio 2013 de helft van de bevolking een 4G-
verbinding te kunnen bieden. De veiling was bedoeld om de concurrentie in de telecomsector te vergroten; vandaar dat er frequentieruimte was gereserveerd voor nieuwkomers die de markt op zouden kunnen schudden.

Dat Ziggo en UPC afhaken is een tegenvaller, maar er zijn weinig landen waar vijf mobiele aanbieders winstgevend naast elkaar bestaan. De telecomsector staat onder zware druk omdat klanten gratis internetdiensten op hun smartphone gebruiken om berichten te versturen, in plaats van sms. Daarnaast beperkt de overheid de tarieven voor telefoonverkeer, onder meer naar het buitenland.

De opbrengst van de veiling wordt niet gebruikt om bezuinigingsmaatregelen te verzachten. Het geld verdwijnt rechtstreeks in de schatkist, liet minister Kamp (Economische Zaken, VVD) vanmiddag weten.

Lees hier de antwoorden op vijf vragen over de frequentieveiling.