Varkentje aan het spit

Als ik de verhalen moet geloven, ben ik rond een uur of vier onder de terrasverwarmer in slaap gevallen. Zelf heb ik het einde dus niet meer meegemaakt, maar forensisch onderzoek de volgende ochtend heeft uitgewezen dat het een fantastisch feest was.

De eerste clue was een blonde vrouw in een bed waarin zij niet thuishoort, met een emmertje ernaast. Een tweede aanwijzing was het lege glaswerk. Zelfs de laatste fles wodka die ik voor eigen gebruik had verstopt, kwam de volgende ochtend halfleeg vanachter een tuinstoel tevoorschijn. In totaal zijn er twaalf kratjes pils (12x24x30cl = 86,4 liter), zes liter wodka, vier flessen gin (2,8 liter) en ongeveer zestien flessen wijn doorheen gegaan. Bodemmonsters bevestigden het vermoeden dat er zo’n duizend peuken zijn uitgetrapt.

Afgelopen vrijdag vierde ik met misschien wel honderd anderen mijn dertigste verjaardag én mijn (eindelijke) afstuderen. Er was muziek en drank. Er was een partytent met terrasverwarmer voor de rokers. Er waren nootjes, leuke mensen en cadeautjes. Er werd gelachen en gedanst. Tot zover de ingrediënten voor een groot feest. Het geheim van een waarlijk Groot Feest is een varkentje aan het spit.

Leg het olievat op z’n kant en zaag het overlangs door. De onderste helft wordt je barbecue, de kuip. Las aan de kuip vier stalen buizen van gewenste lengte bij wijze van poten. Maak aan beide korte kanten van de kuip op het laagste punt twee gaten, die zijn voor de luchttoevoer. Knip het stalen raster zo groot dat het voor tweederde in de kuip valt, daar gaan de kolen op. Bevestig aan beide korte kanten van de kuip twee stalen buizen van minimaal een meter die omhoog steken. Las daarop de bovenste helft van het vat als dakje, zodat de hitte mooi terugslaat. Zaag in die laatste twee buizen drie schuine sleuven boven elkaar, zodat je het spit er vanaf de voorkant in kunt laten zakken en in hoogte kunt verstellen. Gebruik een stalen pen, langer dan het olievat, als spit. Met twee tandwielen en een ketting kun je er een motortje aan hangen. Je kunt er ook een hendeltje aan bevestigen en vier achterneefjes vragen om elkaar om het half uur af te wisselen.

Rijg het varkentje aan het spit. Zet het goed vast met twee klemmetjes. Kwast het in met zonnebloemolie. Stook een paar kilo kolen op en blijf telkens bijvullen wanneer ze beginnen op te raken. Draai het varkentje in zeer rustig tempo minimaal zeven uur in de rondte.