Uitgelicht

Film

The Dark Knight (Christopher Nolan, 2008, VS). Donkerder en grimmiger dan ooit is deze Batman-film. De eigenlijke hoofdpersoon is The Joker. In die gedaante schittert Heath Ledger, in zijn laatste rol. Zijn Joker is een anarchist die de maffia wil helpen om Batman uit te schakelen. Het gaat hem niet om geld, maar om de chaos. Volgens sommigen zou Batman hier staan voor George Bush en The Joker voor de terrorist van het type Mohammed Atta, voorman van de kapers van 11 september. SBS6, 20.30-23.30u.

Anna and the King (Andy Tennant, 1999, VS). Grootscheeps kostuumdrama over de onmogelijke liefde, anno 1863, tussen een westerse vrouw en de koning van Siam. Met eindeloos veel olifanten en Jodie Foster. RTL8, 20.30-23.30u.

Austin Powers in Goldmember (Jay Roach, 2002, VS). Derde deel van de belevenissen van de oversekste superspion met paardengebit en scheefgezakte bril in een psychedelisch pak, een extreem melige parodie op het James Bond-genre. Comedy Central, 21.00-22.55u.

Boy (Tami Ravid, 2012, NL). Aflevering uit de talentenserie One Night Stand. Een jonge homoseksuele Filippijnse schoonmaker, wiens leven bestaat uit hard werken en geld sturen naar huis, probeert ondanks zijn egoïstische vriendje en ongeïnteresseerde werkgevers zijn eigenwaarde te ontdekken.Ned.2, 23.15-00.05u.

Cidade dos homens (Paulo Morelli, 2007, BR). Vijf jaar na het epische Cidade de Deus van dezelfde makers dit verhaal over armoede en geweld, draaglijk gemaakt door warme muziek en vriendschap, witte stranden en vergezichten over de azuren baai van Rio de Janeiro. De film herhaalt kunstgrepen als: een schokkerige camera, grofkorrelige film en harde belichting, voor een authentieke documentairesfeer. Anders dan het fatalistische Stad van God stelt biedt Stad van Mensen een zachte, humanistische boodschap: ook in de favela’s mag je hoop koesteren. Dat levert een didactische film op over vaderschap die de tragische kwaliteit en het ritme van Cidade de Deus mist.Ned.2, 00.05-01.45u.

Amusement

Crimi Clowns. Vlaams-Nederlandse gangstercomedyserie over een groep clowns die crimineel bijklust. Met aan het hoofd Ronny Tersago (Luk Wyns), ooit aan de top van de Vlaamse showbizz als ‘Clown Norry’, maar aan lager wal geraakt na een veroordeling voor zedendelicten met jonge meisjes. Met Johnny de Mol, Frank Lammers, Eline de Munck, Abigail Abraham. Veronica, 22.25-23.35u.

Muddy Waters and The Rolling Stones: Live at the Checkerboard Lounge. Tijdens hun Amerikaanse tournee van ’81 bezochten leden van de Stones een concert van Muddy Waters in Buddy Guy’s nachtclub in Chicago. Al gauw stonden Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood en Ian Stewart daar ook op het podium. BBC 2, 01.50-03.50u.