Twintigjarige schutter doodt tientallen mensen in Connecticut

Staatsagenten ter plaatse na de schietpartij. Foto AP/Jessica Hill

De schietpartij vandaag op een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut heeft aan zeker 28 mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers zijn twintig kinderen en de moeder van de twintigjarige dader, die zelf ook is omgekomen.

De schutter liep vrijdagochtend lokale tijd zwaarbewapend de basisschool in Newtown binnen. Hij doodde daar eerst de directeur en liep daarna naar het lokaal waar zijn moeder les aan het geven was aan kinderen tussen de vijf en de tien jaar oud. Daar schoot hij zijn moeder dood en opende hij ook het vuur op de kinderen.

Volgens de politie zijn er 27 mensen omgekomen bij de schietpartij: achttien kinderen werden in het gebouw al dood verklaard, twee later in het ziekenhuis. Zeven volwassenen vonden de dood, onder wie de dader zelf. Vermoedelijk pleegde hij zelfmoord. Daarover doen de autoriteiten voorlopig nog geen bevestigende uitspraken.

Twintigjarige dader zou ook zijn familie onder vuur hebben genomen

Een 28e dode werd gevonden in een woning, Amerikaanse media melden dat het hier om de vader van de schutter zou gaan. Daarnaast kwamen er berichten naar buiten dat ook een broer van hem dood zou zijn gevonden, in New Jersey. De autoriteiten hebben ook daar nog niets over bevestigd.

De schutter is een twintigjarige man die Adam Lanza heet. Hij had het identiteitsbewijs van zijn oudere broer Ryan (24) bij zich, waardoor die naam aanvankelijk rondging. Deze Ryan is aangehouden. Over de motieven van de dader is nog niets bekend.

Obama: ingrijpen is noodzakelijk

President Obama reageerde vanavond, rond kwart voor negen onze tijd, geëmotioneerd op de gebeurtenissen. In zijn toespraak liet hij weten dat er ingegrepen moet worden om dergelijke tragedies in de toekomst te voorkomen.

Over de Amerikaanse wapenwetgeving zei hij niets, maar volgens de New Yorkse burgemeester Bloomberg moet hij dat zo snel mogelijk wel aankaarten.