'Toedekkende cultuur' bij het VUmc

Het toezicht op de raad van bestuur van het VU medisch centrum (VUmc) is de afgelopen vijf jaar onvoldoende geweest. Dat is onder meer het gevolg van de „toedekkende cultuur” bij het academische ziekenhuis.

Dat concluderen onafhankelijke onderzoekers die in opdracht van het academische ziekenhuis de organisatie tegen het licht hielden. De raad van toezicht slaagde er niet in „kwaliteit en continuïteit” van het bestuur te waarborgen. Evenmin wisten de toezichthouders „ernstige reputatieschade te voorkomen”.

Drie leden van de raad van toezicht treden in reactie op het rapport per direct terug. De raad van bestuur zal in de loop van volgend jaar vernieuwd worden, waarbij een meerderheid een professionele medische achtergrond zal hebben, zo kondigde het VUmc gisteren aan.

Het VU medisch centrum kwam afgelopen jaar diverse malen in opspraak. De Inspectie voor de Gezondheidszorg plaatste de instelling onder verscherpt toezicht omdat zij onvoldoende vertrouwen had in de leiding van het ziekenhuis. Zo zou het ziekenhuis informatie hebben achtergehouden over ruzies tussen medisch specialisten. Dat zou zelfs tot onnodige sterfgevallen kunnen hebben geleid. Twee van de drie leden van de raad van bestuur stapten drie maanden geleden op.

Het VUmc kreeg het afgelopen jaar ook veel kritiek op een heimelijk tv-project waarbij 35 camera’s werden opgehangen op de afdeling spoedeisende hulp. Dat gebeurde zonder dat alle patiënten hier vooraf van op de hoogte waren.

Onderzoekers wijten het gebrekkige toezicht op de leiding aan verschillende factoren. Naast de „toedekkende cultuur” werd de zwaarte van de taak onderschat, kwam essentiële informatie (te) laat bij de raad van toezicht door de manier van werken. Daarnaast is de toezichttaak complexer geworden.

Eerder deze week werd bekend dat de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek doet naar declaraties bij zorgverzekeraars door de afdeling kindergeneeskunde van het VUmc. Het onderzoek is ingesteld na „aanwijzingen” dat er foutief of te hoog is gedeclareerd.

Het is de tweede keer dat de toezichthouder zo’n onderzoek doet. Eerder werd een ziekenhuis in Winschoten onderzocht en vervolgens beboet voor te hoge declaraties.