Teeven wil boete voor illegalen tot maximaal 3900 euro

DEN HAAG - Koningin Beatrix ontvangt de President van Senegal Macky Sall op Paleis Huis Ten Bosch in Den Haag. ANP JERRY LAMPEN
DEN HAAG - Koningin Beatrix ontvangt de President van Senegal Macky Sall op Paleis Huis Ten Bosch in Den Haag. ANP JERRY LAMPEN Foto ANP / Jerry Lampen

Illegalen moeten een boete tot maximaal 3900 euro kunnen krijgen. Althans dat wil staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. De ministerraad spreekt vanmiddag over het onderwerp, bevestigt een woordvoerder van het ministerie aan persdienst Novum na berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

Het is niet de bedoeling dat er straks jacht op illegalen wordt gemaakt. De boete wordt uitgedeeld als een illegaal wordt betrapt bij bijvoorbeeld een verkeerscontrole. Daarna wordt gekeken of hij zo snel mogelijk het land uit kan worden gezet. Daarvoor gaat de illegaal in vreemdelingenbewaring. Dat gebeurt ook nu al.

Illegalen die voor een tweede keer worden gepakt, zouden in het wetsvoorstel van Teeven een inreisverbod krijgen. De persoon in kwestie mag dan niet meer reizen binnen Nederland en andere Europese landen. Illegalen die Nederland dan nog niet verlaten, krijgen een celstraf.

Kabinet wil illegaliteit strafbaar stellen..

Mensen die illegalen helpen, gaan als het aan Teeven ligt vrijuit. Zij zijn niet strafbaar. Ook minderjarige illegalen worden niet aangepakt. Het vorige kabinet ging in 2011 al akkoord met het strafbaar stellen van illegaliteit. De maatregel werd in oktober opnieuw aangekondigd in het regeerakkoord. Het kabinet heeft hier ogenschijnlijk weinig te vrezen, omdat de PVV deze wet van harte zal ondersteunen. Maar regeringspartij PvdA was zelf altijd tegen deze maatregel en houdt sterke twijfels. Zeker de Eerste Kamerfractie van de PvdA zal kijken of er geen grondrechten in het gedrang komen.

..ondanks kritiek

Vorige maand nog uitten diverse gemeenten kritiek op het voornemen. Wethouders in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag zeggen geen zin te hebben om actief te jagen op illegalen. Ze vrezen dat illegalen alleen maar dieper in de illegaliteit worden geduwd en dat het strafbaar stellen geen oplossing is.