Soldaten die serieus proberen gedachten te lezen

Door intens staren een geit doden; een heel nieuwe oorlogstactiek.
Door intens staren een geit doden; een heel nieuwe oorlogstactiek.

The Men Who Stare at Goats (Grant Heslov, 2009) Canvas, 20.40 – 22.10 uur

„More of this is true than you would believe”, zeggen de begintitels van The Men Who Stare at Goats. Een constatering die beter aan het eind van de film had kunnen staan. Want dan zijn er al heel wat bizarre scènes de revue gepasseerd waarvan je je afvraagt of ze echt gebeurd zijn. Het kan toch niet dat? Jawel, het kan wel: een geheime afdeling binnen de Amerikaanse defensie die zich bezighoudt met paranormale experimenten, met alle hilarische uitwassen van dien. Serieuze soldaten die wanhopig trachten elkaars gedachten te lezen of wolken uiteen te drijven. Hun new-agetrainingen staan onder leiding van een hippie-achtige bevelhebber (Jeff Bridges). Zijn New Earth Army onderzoekt alternatieve oorlogvoering zonder bloedvergieten.

De film is gebaseerd op het boek van journalist Jon Ronson over deze paranormale eenheid. Hij sprak talloze getuigen en ex-soldaten die deelnamen aan bizarre experimenten. Zo is er het mogelijke broodje-aapverhaal van de man die door wilskracht en intens staren een geit zou hebben gedood.

Grant Heslov vertelt zijn kleurrijke en vermakelijke verhaal wat al te ingewikkeld, met zijsprongen, flashbacks, voice-over en nog wat tierelantijnen. Daardoor zwalkt de film. Het gegeven is documentair, maar Heslov maakt er satire, absurdisme, docudrama, oorlogskomedie en sterrenvehikel (George Clooney, Ewan McGregor, Kevin Spacey) van.