Serviërs geschorst na rellen

De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft gisteren Servië straffen uitgedeeld, na ongeregeldheden in Krusevac rond het EK-kwalificatieduel van Jong Servië tegen Jong Engeland.

Servische toeschouwers maakten dit najaar oerwoudgeluiden en bekogelden Engelse spelers na afloop met stenen en andere voorwerpen. De Servische voetbalbond kreeg een boete opgelegd van 80.000 euro. Ook moet Jong Servië één thuiswedstrijd zonder publiek spelen.

De UEFA deelde schorsingen uit aan twee Servische trainers en spelers van beide ploegen die met elkaar op de vuist gingen. De geschorste Engelse jeugdinternationals Steven Caulker (twee duels) en Thomas Ince (één duel) missen volgend voorjaar het begin van het EK in Israël.

De Servische assistent- en conditietrainer zijn voor twee jaar geschorst, vier Servische spelers kregen schorsingen uiteenlopend van vier tot twee wedstrijden opgelegd.

De Engelse voetbalfederatie (FA) reageerde negatief op het vonnis van de UEFA. „De boodschap is niet hard genoeg. Dat stelt ons teleur. Racisme is onacceptabel in welke vorm dan ook en mag niet in het voetbal voorkomen. De gebeurtenissen in Servië waren erbarmelijk.”

Opvallend was dat de UEFA in het vonnis geen melding maakte van racisme. Verdediger Rio Ferdinand van Manchester United liet snel na de uitspraak van de tuchtcommissie op Twitter weten dat de UEFA de strijd tegen racisme totaal niet serieus neemt. ''Boetes werken absoluut niet. Alleen harde straffen kunnen dienen als afschrikmiddel.''