Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schietpartij op basisschool VS: 28 doden, onder wie twintig kinderen

Kinderen van de Sandy Hook basisschool worden door politie de school uit geleid.
Kinderen van de Sandy Hook basisschool worden door politie de school uit geleid. Foto Reuters / Newtown Bee / Shannon Hicks

Bij een schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut zijn 27 mensen om het leven gekomen. Twintig kinderen en de schutter kwamen om het leven. Buiten de school werd ook degene met wie de schutter samenwoonde dood aangetroffen.

Diverse mensen zijn gewond geraakt en alle scholen in Newtown, waar het misdrijf plaatsvond, zijn gesloten.

Nrc.nl houdt een liveblog bij over het schietincident.

De schutter was de zoon van een van de docenten op de basisschool

Het schietincident vond rond 9.40 uur plaatselijke tijd plaats. Twintig van de doodgeschoten slachtoffers zijn kinderen, werd zojuist door de politie bevestigd. Onder de overige slachtoffers zouden de directeur van de school en de schoolpsycholoog zijn.

De schutter was de 20-jarige zoon van een van de docenten in de school. Hij doodde de directeur van de school, zijn moeder en alle kinderen in haar klas. Zijn identiteit is nog niet bevestigd. Er gingen geruchten over een eventuele tweede schutter die in hechtenis was genomen, maar die heeft de politie in haar persconferentie niet bevestigd. De oudere broer van de verdachte zou momenteel vastgehouden worden.

Een .223-kaliber geweer zou volgens bronnen zijn gevonden in het voertuig van de verdachte, evenals twee handwapens in de school zelf. Nieuwskanaal RT sprak een ooggetuige, die zeker honderd schoten had gehoord.

Newtown is een klein stadje met rond de 27.000 inwoners, ongeveer 130 kilometer van New York. Op de basisschool zitten kinderen van tussen de vijf en tien jaar.

President Obama is geïnformeerd

President Obama werd rond 10.30 uur plaatselijke tijd geïnformeerd over het schietincident, en gaf een uur geleden een emotionele persconferentie:

Op Twitter werd met gruwel gereageerd op het nieuws:

Twitter avatar dooda1414 Lappy Thoughts and prayers out to everyone involved in the Connecticut shooting.
Twitter avatar richeisen Rich Eisen I am beyond sick to my stomach what’s going on in Connecticut. My thoughts and prayers go out to everyone.
Twitter avatar ESQPolitics Charles P. Pierce In the wake of the tragedy in Connecticut, a question to ask ourselves again: http://t.co/ULDXmTiL
Twitter avatar jeff_gluck Jeff Gluck Watching news of Connecticut school shooting. Sick to my stomach. Something is so, so wrong with our country.