Rusland: we hebben ons standpunt over Assad niet veranderd

Syrische kinderen hebben met hun families hun huizen in Hama verlaten tijdens een bombardement van de regering. Rusland, de trouwste bondgenoot van Syrië, heeft ontkend dat het land denkt dat het regime van Assad verliezende is.
Syrische kinderen hebben met hun families hun huizen in Hama verlaten tijdens een bombardement van de regering. Rusland, de trouwste bondgenoot van Syrië, heeft ontkend dat het land denkt dat het regime van Assad verliezende is. Foto Ap / Muhammed Muheisen

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat een topdiplomaat heeft gezegd dat de Syrische president Bashar Assad de controle verliest over zijn land. Dat schrijft persbureau AP. Hij zou alleen maar het standpunt van de Syrische oppositie hebben herhaald in zijn toespraak donderdag.

In een verklaring liet het land weten dat onderminister van Buitenlandse Zaken Mikhal Bogdanov “onlangs geen enkele verklaring of speciaal interview” heeft gegeven over de situatie in Syrië, maar slechts de visie van de rebellen heeft genoemd.

Russische staatsmedia meldden gisteren de opvallende quote van Bogdanov: hij zei dat het Syrische regime steeds meer controle en terrein verliest, en dat een overwinning van de rebellen helaas niet meer kan worden uitgesloten. Dat is een radicale omslag in het standpunt van Rusland. Het land is een van de trouwste bondgenoten van Syrië en heeft zich nog nooit negatief over het bewind van Assad uitgelaten.

Volgens analisten zou de uitspraak een teken zijn dat Rusland zichzelf alvast indekt tegen een nederlaag voor Syrië. De opmerkelijke woorden van Bogdanov werden verwelkomd door de VS. Woordvoerder van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland zei dat Rusland eindelijk “de realiteit onder ogen ziet”: het regime van Assad dreigt om te vallen.

NAVO: Assad zal wél verliezen

De voorzitter van het Militair Comité van de NAVO zei vandaag dat het onwaarschijnlijk is dat Assad nog lang aan de macht blijft. De Deense generaal Knud Bartels sprak zijn woorden na een ontmoeting in Moskou. Hij wilde geen tijdspanne geven.