Resusaapjes hebben geen gevoel voor maat

Mensen hebben het, resusaapjes niet: maatgevoel, de basis van muziek en dans. Dat blijkt uit onderzoek van Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam en collega’s. Woensdag stond het artikel in PLOS ONE.

Ieder mens kan meeklappen met een ritme of meewiegen op muziek. Drie jaar geleden toonde Honing al aan dat ons maatgevoel is aangeboren. Voor dat onderzoek lieten Honing en collega’s pasgeborenen luisteren naar een drumritme. Soms, aan het begin van de maat, werd een slag weggelaten. Mensen ervaren dit als een ‘luide stilte’, alsof het ritme ‘struikelt’. Op de EEG’s van zowel volwassenen als baby’s, is deze stilte te zien als een negatieve piek: een blijk van verrassing.

Nu beplakten Mexicaanse collega’s van Honing de schedels van twee resusaapjes, Aji en Yko, met elektroden. Ook zij kregen verschillende slagritmes te horen waarbij soms de eerste en soms een andere slag was weggelaten.

De hersenscans vertoonden geen verschillen tussen de ritmes met of zonder luide stilte. Die verschillen waren er wel tussen ritmes waarin de eerste of een andere slag was weggelaten. Resusapen kunnen dus wél regelmaat en ritmische groepen herkennen, concludeert Honing, maar hebben geen besef van maat.

Honing gaat het experiment herhalen bij chimpansees, om te zien wanneer in de evolutie ons maatgevoel is ontstaan.