Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Reizigersorganisatie wil rijverbod Fyra wegens problemen

Het nieuwe model van de Fyra kampt met veel problemen. De trein viel deze week vaak uit of reed met een hoop vertraging. Foto EPA / Thierry Roge

Reizigersorganisatie Maatschappij voor beter OV wil dat het nieuwe model van de Fyra, de V250, voorlopig een rijverbod krijgt. Volgens de organisatie levert het reizen met de V250, die de afgelopen dagen te kampen had met veel technische problemen, een ontoelaatbaar veiligheidsrisico op.

In een brief aan de Inspectie Leefomgeving en Transport schrijft de reizigersorganisatie dat reizigers door de storingen met de Fyra langdurig opgesloten kunnen zitten of geëvacueerd moeten worden uit stilstaande treinen. Dat zou niet op een veilige manier gebeuren. “Reizigers moeten de gestrande treinen verlaten door klauterwerk over provisorische loopplankjes, vaak ook in tunnels of bovenop viaducten”, zo schrijft de organisatie. “Daarbij ontstaat een aanzienlijk risico op verstuikingen, botbreuken of erger.”

Maatschappij voor beter OV vindt de langdurige opsluiting van reizigers onacceptabel omdat er in de Fyra’s in dat geval geen verwarming of airconditioning meer is. Verder stelt de organisatie dat de gestrande Fyra’s het andere treinverkeer onnodig hinderen.

Uitval van Fyra’s en urenlange vertraging

Het nieuwe model Fyratreinen rijdt sinds begin deze week voor het eerst van Amsterdam naar Brussel. Reizigers hadden op grote schaal te maken met uitval van treinen en urenlange vertraging. Slechts vijftig procent van de Fyra’s kwam afgelopen week op tijd op z’n bestemming aan.

Een woordvoerder van het Belgische spoorbedrijf NMBS sprak deze week van kinderziektes, maar in de Tweede Kamer is grote verontwaardiging over de problemen. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA) erkende tijdens een overleg in het parlement dat er problemen zijn, maar wil nog niet ingrijpen. Volgens haar wordt er hard gewerkt aan verbeteringen.