Pas verschenen

Erika Flatland: Het jaar zonder zomer. Anders Breivik, Oslo en Utøya, 22 juli 2011 (Året uten sommer). Vert. Maud Jenje en Sofie Maertens, De Geus, 412 blz. € 19,95

Verhalen van overlevenden, familieleden van slachtoffers en anderen die te maken hadden met Breiviks aanslag op het Noorse eiland Utøya, waarbij vorig jaar zomer 77 jonge mensen omkwamen.

Joop Quint: Kind in de oorlog. Angst en avontuur. Aspekt, 96 blz. € 14,95.

Interviews met uiteenlopende Nederlanders – protestant, katholiek, niet-religieus, joods – die tijdens WO II kind waren. Hun ervaringen lopen zeer uiteen, van doodsangst tot opwinding om wat ze om zich heen zagen.

Frank Groothof & Thé Tjong-Khing: Don Giovanni en het geheim van de zwarte tulp. Gottmer, 32 blz. € 19,95

Bewerking voor kinderen van Mozarts opera Don Giovanni door theaterman Frank Groothof, inclusief cd van zijn voorstelling.

Michel Khalifa e.a. (red.): Bravo! 125 jaar Het Concertgebouw en Koninklijke Concertgebouworkest. Balans, 336 blz. € 25,– na februari 2013 € 29,90

Jubileumuitgave met informatieve artikelen en interviews, die de lezer een blik achter de schermen van de concertpraktijk bieden.

Jan Kostwinder: Het bezinksel van de waarheid. Polemieken, portretten en brieven. Reservaat, 160 blz. € 17,50

Polemische essays, waarin schrijver en dichter Jan Kostwinder (1960-2001) afrekent met Adriaan Morriën, Jean Pierre Rawie en Joost Zwagerman.

Milan Kundera: Over de romankunst. Verzamelde essays. Bezorgd door Martin de Haan, Ambo, 596 blz. € 49,95.

Heruitgave van alle essays, voor zover opgenomen in het 2-delige verzameld werk in de Pléiade-reeks. Nieuw is de vertaling van Kundera’s korte essay over W.F. Hermans.

Kurt Löb: Het model en andere verhalen (‘Breckpoot’ en ‘Drei Erzählungen’). Vert. Gerda Meijerink, De Republiek, 80 blz. € 14,95.

Vier bitterzoete verhalen van de hand van schrijver en boekillustrator Kurt Löb (Berlijn, 1926), die zich afspelen tijdens het interbellum.

Leonard Nolens: De liefdesgedichten van Leonard Nolens. Querido, 108 blz. € 19,95.

Van nieuwe gedichten voorziene heruitgave van een bundel liefdespoëzie uit 1999 van Leonard Nolens, die eind november de Prijs der Nederlandse Letteren ontving.

Joris Note: Wonderlijke wapens. Over literatuur en politiek. De Bezige Bij, 288 blz. € 22,50

Essays over o.a. kolonialisme, David van Reybrouck, Hadewijch. Ezra Pound, WOI en Herman Gorter,

J. Slauerhoff: Het heele leven is toch verloren. Gedichten, brieven en essays. Het literatuurhuis, 248 blz. € 13,75

Niet eerder gepubliceerde gedichten van Slauerhoff en brieven aan o.a. zijn laatste geliefde, een Puerto Ricaanse boekverkoopster, een essay over Slauerhoffs tijd in Utrecht en een herdruk van zijn dagboek.