Opnieuw misstanden: omstreden neuroloog deed illegale autopsies

Het exterieur van het Medisch Spectrum Twente. Het Openbaar Ministerie verdenkt een voormalig specialist van het centrum van 21 strafbare feiten. Foto ANP / Vincenet Jannink

De omstreden oud-neuroloog Ernst J. S. heeft mogelijk illegaal autopsies uitgevoerd. Bij een overleden patiënt van het Medisch Spectrum Twente liet hij zonder toestemming van de nabestaanden de hersenen verwijderen. Dat heeft letselschade-expert Yme Drost gemeld. Hij heeft het ziekenhuis gevraagd een onderzoek in te stellen.

De nabestaanden waren onder druk van Ernst J. S. aarzelend akkoord gegaan om door middel van een punctie in het achterhoofd een stukje hersenweefsel weg te nemen voor onderzoek. Ze moesten later van hun huisarts horen dat de omstreden arts een volledige obductie had uitgevoerd. Daarbij waren alle organen en hersenen weggenomen. Alles, behalve de hersenen, was later teruggeplaatst.

Bij Drost kwamen meer soortgelijke verhalen binnen. Ernst J. S. zou verschillende nabestaanden onder druk hebben gezet na het overlijden van een patiënt. Zo belde hij ze herhaaldelijk en kwam hij zelfs langs de deur om het belang van autopsie te benadrukken.

Ziekenhuis nog niet op de hoogte

De neuroloog ontkende later tegen de ziekenhuisleiding dat hij geen toestemming had gekregen. Het dossier waaruit dat moest blijken, was echter zoekgeraakt. Het ziekenhuis zegt in een reactie tegen de NOS de zaak nog niet te kennen.

Drost denkt dat Ernst J. S. door de lijkschouwingen te doen op zoek was naar wetenschappelijke doorbraken. Volgens hem is het maar al te duidelijk dat de neuroloog het niet zo nauw met de regels nam. “Dit lijkt op lijkschennis in optima forma”, zegt hij in een reactie op zijn site.

Neuroloog voerde mogelijk onnodig operaties uit

Ernst J. S. kwam eerder al in opspraak vanwege vele misstanden. Zo hebben mogelijk dertien mensen hebben onnodig een hersenoperatie ondergaan. Ook stelde de aan medicijnen verslaafde arts jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson.