Offermanns: info Van Rey hielp niet

Het doorspelen van vertrouwelijke informatie door voormalig wethouder Jos van Rey (VVD) heeft Ricardo Offermanns niet geholpen aan zijn voordracht als burgemeester van Roermond. Dat zegt Offermanns tegen deze krant.

„De vragen die via de telefoon tot mij kwamen, had ik zelf ook al in mijn eigen bewoordingen verzonnen via de aan mij verstrekte informatie zoals het burgemeestersprofiel. Kortom, de aanvullende informatie heeft mij weinig gebracht.”

Offermanns reageert voor het eerst nadat justitie twee maanden geleden in actie kwam in Roermond.

Van Rey wordt verdacht van corruptie en het lekken van informatie uit de vertrouwenscommissie. Van Rey, adviseur van de commissie, belde met zijn partijgenoot Offermanns voordat die met de commissie sprak.

Na de actie van justitie gaf Van Rey zijn politieke functies op. Offermanns trok zijn kandidatuur voor Roermond in en stapte op als burgemeester van Meerssen.

De commissieleden kregen daarna van de rijksrecherche getapte telefoongesprekken te horen. Fractievoorzitter Marianne Smitsmans van GroenLinks zei tijdens een raadsvergadering geschokt te zijn, maar omdat ze verplicht is tot geheimhouding, mag ze er „tot haar spijt” niets over zeggen. Jac Breugelmans, namens het CDA in de commissie, zwijgt ook. „Maar ik zou het wel willen uitschreeuwen.”

Bronnen rond het onderzoek melden dat de commissieleden ook een opname te horen hebben gekregen waarin Van Rey een tweede kandidaat ‘bijpraat’. Het gaat om toenmalig VVD-wethouder Vincent Zwijnenberg. Van Rey nam ook met hem het gesprek door. Bij Offermanns passeerden álle vragen die de commissie voorbereid had de revue, alsmede de gewenste antwoorden.

Offermanns: „Een gesprek met de commissie is geen quiz; geen vraag/antwoordmachine waarbij het om goed of fout gaat. Wanneer iemand dat wel zo ziet, doet hij het werk van de commissie tekort.”

Niet de informatie van zijn partijgenoot Van Rey, maar zijn kwaliteit gaf de doorslag, aldus Offermanns: „Ik veronderstel dat de vertrouwenscommissie zich bij haar toenmalige keuze vooral heeft laten leiden door het totaalbeeld zoals motivatie, cv, presentatie en staat van dienst.”

Zwijnenberg reageert niet: „Wat geheim is, moet geheim blijven.”

Morgen in NRC Weekend: Jos van Rey, de peetvader.