Nieuw dossier in zaak neuroloog J.S.

Ex-neuroloog J.S. gaf opdracht voor een autopsie op een overleden patiënt, zonder dat familie dit wist.

Hengelo. In de zaak van de ex-neuroloog Ernst J.S. is opnieuw een „merkwaardig en pijnlijk’’ dossier opgedoken, meldt letselschadespecialist Yme Drost. Dit keer gaat het om de obductie van een 82-jarige man, in opdracht van J.S., tegen de wens van de nabestaanden in.

Bij de man, patiënt van J.S., is na zijn dood in 1996 een volledige obductie gedaan, terwijl de familie in de veronderstelling verkeerde dat er met ‘een appelboortje’ een hersenbiopt zou worden afgenomen. Hersenen en organen werden verwijderd, blijkt uit de briefwisseling met het ziekenhuis die de nabestaanden aan Drost hebben gegeven. Zo werd vastgesteld dat de man niet leed aan de ziekte van Parkinson, maar aan open tuberculose. Die diagnose was tijdens zijn leven gemist, ondanks longfoto’s die waren gemaakt „omdat vader zo veel hoestte’’. Bij de obductie werden alle organen teruggeplaatst, behalve de hersenen.

De klacht van de familie is behandeld door de interne Adviescommissie Klachtenbehandeling van het ziekenhuis in Enschede waar J.S. werkte. Die vond het lastig een oordeel te vellen omdat het klinisch dossier van de patiënt onvindbaar was. Drost kent het dossier pas sinds kort. De familie zocht contact na de berichtgeving, twee weken geleden, over mogelijk ten onrechte uitgevoerde hersenoperaties en hersenbiopsieën bij patiënten van J.S. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil niets over deze zaak kwijt zolang J.S. zich nog voor de rechtbank dient te verantwoorden.

Woensdag werd bekend dat de neurochirurg, die op verwijzing van J.S. mogelijk ten onrechte twaalf hersenoperaties en hersenbiopsieën zou hebben verricht, mogelijk nog een biopsie heeft gedaan op twijfelachtige gronden. Het ziekenhuis geeft die casus in onderzoek bij een externe commissie.

Of J.S. vaker zonder toestemming obducties heeft laten plegen, kan de letselschadespecialist niet zeggen. „Het is mij wel opgevallen dat een aantal cliënten druk van J.S. heeft ervaren om toestemming te geven voor een obductie.’’

De inmiddels 67-jarige J.S. werkte van 1978 tot eind 2003 in Enschede. Hij stelde mogelijk tientallen verkeerde diagnoses. J.S. vertelde patiënten dat ze alzheimer, parkinson of multiple sclerose hadden, terwijl dat niet zo was. Drost behartigt de belangen van bijna tweehonderd gedupeerden of hun nabestaanden. NRC