Meevaller: veiling 4G-frequenties levert veel meer op dan verwacht

De frequentieveilig voor sneller mobiel internet levert veel meer op dan verwacht. Hoe veel precies, wordt duidelijk als de beurs sluit.
De frequentieveilig voor sneller mobiel internet levert veel meer op dan verwacht. Hoe veel precies, wordt duidelijk als de beurs sluit. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een meevaller voor het kabinet: de veiling van frequenties voor sneller mobiel internet heeft veel meer opgebracht dan was verwacht. De NOS spreekt van miljarden euro’s. Er werd uitgegaan van een opbrengst van rond de half miljard euro.

Een exact bedrag is nog niet bekend. Agentschap Telecom, de organisator van de veiling, wil het bericht tegenover persbureau Novum niet bevestigen. Na sluiting van de beurs wordt er meer bekend gemaakt.

De veiling ging eind oktober van start. Het was de grootste frequentieveiling ooit in Nederland. Naast het nieuwe 4G-spectrum werden ook de oude frequentiebanden geveild. Vijf marktpartijen konden via internet bieden op de vergunningen met een looptijd van zeventien jaar.

Door meer partijen toe te laten wil de overheid de concurrentie op de markt voor mobiel telefoneren en internetten verhogen. Waarschijnlijk hebben naast de ‘oude’ partijen KPN, Vodafone en T-Mobile ook Tele2 en UPC of Ziggo een gooi gedaan naar een plek op het spectrum. De opbrengst van de veiling vloeit naar de Nederlandse schatkist.

Veiling 3G leverde 5,9 miljard gulden op

De veiling van de voorganger van 4G, UMTS ofwel 3G, leverde in 2000 5,9 miljard gulden (2,7 miljard euro) op. Veel telecombedrijven hebben later flink moeten afschrijven op verkregen frequentie.

Lees hier de antwoorden op vijf vragen over de frequentieveiling van onze tech-redacteur Mark Hijink.