Gesloten liveblog

Lees hier ons liveblog over de schietpartij in Connecticut terug

Bij een schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut zijn vrijdag 28 mensen, onder wie twintig kinderen, omgekomen. De dader is een twintigjarige man en onder de doden bevinden zich naast de kinderen (tussen de vijf en de tien jaar oud) ook zijn moeder, die op de school lesgaf. Op nrc.nl hielden we de hele avond een liveblog bij.

Het liveblog gaat dicht

We houden het hierbij voor vandaag, want er komt al even geen nieuwe informatie meer binnen. Voor een samenvatting van wat er vandaag gebeurd is in Newtown, Connecticut, zie deze update van een half uurtje geleden en dit samenvattende artikel dat we net geplaatst hebben.

Een laatste update nog: het gerucht over de broer die dood zou zijn aangetroffen in New Jersey blijkt niet te kloppen. Ook de vader van de jongen zou nog leven - over zijn dood werd eerder ook gespeculeerd.

Twitter avatar ebvrNOS Bosch van Rosenthal Autoriteiten Connecticut melden dat broer en vader van schutter, in tegenstelling tot eerdere berichten, in leven zijn en met politie praten

Vlag halfstok in Newtown

De vlag hangt halfstok aan Main Street in Newtown, het stadje met enkele tienduizenden inwoners waar vandaag 28 mensen omkwamen bij een schietpartij.

Foto Reuters / Shannon StapletonFoto Reuters / Shannon Stapleton

Laatste persconferentie van de dag om middernacht

De gouverneur van Connecticut komt om 6.00 uur plaatselijke tijd (middernacht bij ons) nog met een persconferentie, de laatste van de dag. De kans dat daar nog veel nieuwe informatie uit komt, lijkt echter niet zo groot: de politie wil eerst het onderzoek afwachten voordat ze meer over de dader zeggen.

De Sandy Hook Elementary School

Van boven gezien: de Sandy Hook Elementary School in Newtown, Connecticut, waar het drama vandaag plaatsvond.

Foto AP / Julio Cortez

Foto AP / Julio CortezFoto AP / Julio Cortez

Een korte samenvatting van wat er vandaag gebeurd is

Een twintigjarige jongen liep vandaag, vrijdagochtend lokale tijd, zwaarbewapend een basisschool in Newtown, in de Amerikaanse staat Connecticut (Google Maps) binnen. Hij doodde daar eerst de directeur en liep daarna naar het lokaal waar zijn moeder les aan het geven was aan kinderen tussen de vijf en de tien jaar oud. Daar schoot hij zijn moeder dood en opende hij ook het vuur op de kinderen.

Volgens de politie zijn er 27 mensen omgekomen bij de schietpartij: achttien kinderen werden in het gebouw al dood verklaard, twee later in het ziekenhuis. Zeven volwassenen vonden de dood, onder wie de dader zelf. Vermoedelijk pleegde hij zelfmoord.

Een 28e dode werd gevonden in een woning. Amerikaanse media melden dat dat de vader van de schutter zou zijn. Daarnaast kwamen er berichten naar buiten dat ook een broer van hem dood zou zijn gevonden, in New Jersey. De autoriteiten hebben daar niets over bevestigd.

De dader is een twintigjarige man die Adam Lanza heet. Hij had het identiteitsbewijs van zijn oudere broer Ryan (24) bij zich, waardoor die naam aanvankelijk rondging. Deze Ryan is aangehouden. Over de motieven van de dader is nog niets bekend.

Obama reageerde vanavond, rond kwart over negen onze tijd, geëmotioneerd op de gebeurtenissen. Over de Amerikaanse wapenwetgeving zei hij niets, maar volgens de New Yorkse burgemeester Bloomberg moet hij dat zo snel mogelijk wel aankaarten.

Obama zegt evenement in Portland af

Obama zou morgen naar Portland in de staat Maine gaan, maar heeft dat geannuleerd na de gebeurtenissen van vandaag. Dat heeft het Witte Huis zojuist gezegd.

Vlag halfstok in Newtown

Een vlag hangt halfstok in Newtown, waar het drama op de basisschool vandaag plaatsvond. Ondertussen rijdt een schoolbus voorbij.

Foto Reuters / Shannon Stapleton

Foto Reuters / Shannon StapletonFoto Reuters / Shannon Stapleton

'Zondagavond gebedsdienst op de basisschool'

Volgens het lokale medium The Newtown Bee wordt er zondagavond om zeven uur een gebedsdienst georganiseerd op de Newtown High School, voor de nabestaanden.

NYC-burgemeester Bloomberg wil nu meteen over wapenwet praten

Zal het drama van vandaag het debat over wapenbezit weer naar voren halen? Als het aan de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg ligt, wel. Hij zegt vanavond op Twitter dat hij 'een plan verlangt' van Obama op dit gebied.

Twitter avatar NYCMayorsOffice NYC Mayor's Office Tell @BarackObama that you #DemandAPlan to end gun violence in America http://t.co/yCsuaarU

Uit de bijbehorende tekst:

"But our condolences are not enough. Mass shootings and gun murders have become commonplace in our country because our laws are broken and our leaders have no plan to address gun violence."

David Cameron: geschokt en diep bedroefd

De Britse premier Cameron heeft zijn medeleven betuigd. Uit een verklaring (hier de volledige tekst):

“I was shocked and deeply saddened to hear about today’s horrific shooting at Sandy Hook Elementary School in Connecticut that has killed and injured so many innocent people."

Zonder woorden

Foto Reuters / Adrees Latif

Foto Reuters / Adrees LatifFoto Reuters / Adrees Latif

Dader 20 jaar oud, oudere broer zit vast

De autoriteiten zeggen nu dat het om een twintigjarige dader gaat (eerder werd door Amerikaanse media gezegd dat hij 24 was) en dat zijn oudere broer vastgehouden wordt (eerder werd gemeld dat hij jonger was dan de schutter). Ze bevestigen dat de dader de zoon was van een vrouw die lesgaf op de school.

NBC News meldt dat de schutter het identiteitsbewijs van zijn oudere broer bij zich droeg vandaag. Dat zou verklaren dat zijn leeftijd en zijn naam - eerder werd hij Ryan genoemd, in plaats van Adam - aanvankelijk anders vermeld werden.

Liever niet kijken

Mensen bij de basisschool na de schietpartij. Een man houdt zijn jas voor de ogen van degene die naast hem loopt.

AFP / Don Emmert

AFP / Don EmmertAFP / Don Emmert

De stand van zaken

Na de verklaring van de politie van Connecticut (zie de updates hieronder) hebben we weer iets meer zekerheid over wat er vandaag gebeurd is op de basisschool in Newtown. Een schutter heeft daar 27 mensen om het leven gebracht, onder wie twintig kinderen en zijn eigen moeder, die leerkracht was op de school. Hij werd zelf ook dood aangetroffen in het gebouw. Een 28e dode werd gevonden in een woning.

Amerikaanse media zeggen dat dat de vader van de schutter is. Daarnaast kwamen er berichten binnen dat een broer van hem in New Jersey ook dood aangetroffen is, maar daar is nog niets over bevestigd door de autoriteiten.

Over de dader lijken we nu te weten dat hij 20 jaar oud is en Adam Lanza heet. Volgens CBS pleegde hij zelfmoord.

Teruglezen: de volledige toespraak van Obama

Hij sprak rond kwart over negen vanavond, Obama. Hier nog even de hele tekst van zijn toespraak.

Dader pleegde zelfmoord, meldt CBS nu

De dader is omgekomen door een kogel die hij zelf heeft afgevuurd, meldt CBS. De autoriteiten melden dat autopsie nog moet uitwijzen hoe de schutter om het leven kwam.

Directeur was eerste slachtoffer, daarna trok dader naar lokaal van moeder

Ook uit de verklaring van de politie: de dader doodde in de school eerst de directeur en trok daarna naar het klaslokaal van zijn moeder. De schietpartij vond alleen plaats in één gedeelte van de school.

Twintig kinderen en zes volwassenen gedood, zegt politie

De gouverneur van Connecticut Dan Malloy zegt in zijn toespraak: de schutter is dood, degene met wie hij samenwoonde ook.

Er zouden achttien kinderen op school dood zijn verklaard, twee in het ziekenhuis, zes volwassenen en één schutter in de school. De dader, meldt Paul Vance van de politie, is nog niet geïdentificeerd. Hij kon ook nog niet bevestigen of de dader zelfmoord had gepleegd - dat moet de autopsie nog uitwijzen. Hij is voorlopig de enige verdachte.

Op een andere locatie - de woning van de dader - is een 28e dode gevonden. Dat zou volgens Amerikaanse media de vader van de schutter zijn.

Obama, aangeslagen

Foto AP

Foto APFoto AP

'Dader heet Adam, niet Ryan'

FOX News en The New York Post melden nu dat de dader niet Ryan Lanza, maar Adam Lanza heet. Zijn broer zou Ryan heten.

Twitter avatar ebvrNOS Bosch van Rosenthal (New York Post is een sensatiekrant -- enorm bereik -- maar doorgaans vrij accuraat als het om misdaad gaat)

Video van Obama's geëmotioneerde toespraak

Obama geëmotioneerd tijdens zijn toespraak van zojuist:


'Ook broer van verdachte dood aangetroffen'

CNN meldt nu dat ook de broer van de verdachte dood is aangetroffen, in New Jersey.

Wat we nu weten

Autoriteiten laten om begrijpelijke redenen - ze willen eerst de families inlichten - weinig los over wat er vandaag gebeurd is op de basisschool in Newtown, Connecticut. Uit de berichtgeving van Amerikaanse media valt op te maken dat er bij een schietpartij op die school 29 doden zijn gevallen, onder wie 22 kinderen. Ook onder de slachtoffers zijn de vader en moeder van de dader; een 24-jarige man die zelf ook dood werd aangetroffen in de school. Zijn jongere broertje zou gearresteerd zijn.

Obama heeft zojuist gereageerd op het drama (zie de updates hier vlak onder). Hij zei dat de meeste slachtoffers kinderen tussen de vijf en tien jaar oud zijn en dat hij een ‘overweldigende rouw’ voelt. “We moeten actie ondernemen, ongeacht de politieke gevolgen, om dit in de toekomst te voorkomen.”

Binnen enkele minuten zal de gouverneur van Connecticut reageren op het drama.

Obama geëmotioneerd: nu actie ondernemen

Obama's toespraak is ten einde. Hij sprak geëmotioneerd over de schietpartij van vandaag en zei dat Amerika al veel te vaak zo'n drama meegemaakt heeft.

"Drama's als deze hebben al veel te vaak plaatsgevonden. We moeten actie ondernemen, ongeacht de politieke gevolgen, om dit in de toekomst te voorkomen."

Wat ik zelf kan en zal doen is mijn kinderen omarmen, ze vertellen dat we van ze houden. Maar er zijn ouders die dat niet kunnen vanavond in Connecticut. We zullen ze eraan herinneren dat we er voor ze zijn, en dat we ze zullen steunen.

Twitter avatar JoeStGeorge Joe St. George President Obama just finished, what I believe, is the hardest address he has ever had to give.

'Alle leerlingen van de moeder van de dader zijn omgekomen'

Alle kinderen uit de klas waar de moeder van de dader les aan het geven was, zijn omgekomen. Dat meldt NBC.

Obama: meeste slachtoffers waren kinderen tussen de vijf en tien jaar oud

Obama speekt. Hij zei zojuist het volgende:

"De gouverneur van Connecticut krijgt alle steun en alle middelen die nodig zijn om om te kunnen gaan met de gevolgen van de schietpartij."

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Obama zeer geëmotioneerd: There is not a parent in America who doesn't feel the same overwhelming grief

"Er is geen enkele ouder in Amerika die niet dezelfde overweldigende rouw voelt als ik."

"De meeste kinderen die slachtoffer waren van de schietpartij waren tussen de vijf en de tien. Onze harten zijn vandaag gebroken."

Journaal24 zendt Obama-reactie uit

De reactie van Obama is over enkele ogenblikken te zien via Journaal24 (klik op de link voor de livestream).

Een foto waar geen woorden bij hoeven

Reuters / Adrees Latif

Reuters / Adrees LatifReuters / Adrees Latif

Vlaggen halfstok de komende dagen

Obama heeft zojuist in een verklaring van het Witte Huis het bevel gegeven alle vlaggen op overheids, leger- en marinegebouwen de komende vier dagen halfstok te hangen.

'Jongere broer van schutter wordt vastgehouden'

Persbureau AP meldt nu dat de man die wordt vastgehouden de jongere broer van de schutter zou zijn. De schutter zelf, volgens Amerikaanse media een 24-jarige man, is dood.

In beeld: de basisschool na de schietpartij

[inbeeld]/inbeeld/2012/12/14/connecticut-opgeschrikt-door-tragisch-schietincident/[/inbeeld]

Twee handwapens en een zwaar geweer gevonden

Nieuwszender CBS meldt dat in de school twee handwapens, waaronder een 9mm Glock, zijn gevonden. In de auto van de verdachte is een .223-kaliber geweer aangetroffen, een zeer zwaar geweer. Het is onduidelijk of hij het ook heeft gebruikt, want dan zou de verdachte tussendoor naar buiten moeten zijn gegaan om het wapen in de auto terug te leggen. Het ziet er volgens de zender naar uit dat hij de wapens legaal heeft aangekocht.

Basisschool van boven gezien

Een bovenaanzicht van de school na de schietpartij:

Foto AFP

Foto AFPFoto AFP

Obama reageert om 21.15 uur op drama

Obama komt om kwart over negen, dus over 25 minuten, met een reactie.

'Verslaggevers in tranen'

Onze correspondent in de VS:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Heftig om de verslaggeving van NBC te volgen. Twee anchors zitten in tranen verslag te doen #connecticut

'Dader doodde eigen vader en moeder'

De dader zou niet alleen zijn eigen moeder - leerkracht op de school en daar tijdens de schietpartij aanwezig - hebben omgebracht, maar ook zijn vader. Zijn lichaam werd gevonden bij het huis van de schutter, meldt NBC.

Autoriteiten nog terughoudend met informatie - eerst wordt familie ingelicht

Guus Valk, onze correspondent in de Verenigde Staten, legt uit dat de autoriteiten nog erg terughoudend zijn met het vrijgeven van informatie. De politie geeft daarbij aan dat ze eerst alle familie willen inlichten, en het duurt even voordat ze die allemaal hebben gesproken. Het is daarom lastig om bevestigd nieuws te brengen.

Om half tien een persconferentie

Om 3.30 uur plaatselijke tijd (half tien 's avonds bij ons) zal de gouverneur van Connecticut een persconferentie houden.

Ook lichaam gevonden in woning van schutter

In een huis verbonden aan Lanza is ook een lichaam gevonden, meldt o.a. CBS.

Wat we nu weten: 29 doden bij schietpartij in Connecticut

Even een kleine samenvatting van wat we weten: vandaag, in de ochtend voor de Amerikanen, opende een 24-jarige man het vuur op kinderen en werknemers van een basisschool in Newtown, Connecticut, een staat aan de oostkust van de VS. Hij doodde volgens de laatste berichten 29 mensen, onder wie 22 kinderen. Ook zijn eigen moeder, leerkracht op de school, is onder de slachtoffers. Het is een van de grootste schoolschietpartijen in de geschiedenis van het land.

Het is nog steeds niet duidelijk of de tweede man die in hechtenis is genomen een eventuele tweede schutter is. Zijn huis wordt nog doorzocht.

Dader is 24-jarige man

De schutter is 24 jaar oud en heet Ryan Lanza. Dat melden meerdere Amerikaanse media nu.

'Schutter doodde ook eigen moeder'

Onder de slachtoffers is ook de moeder van de schutter, die juf was op de basisschool. Dat meldt CBS. Verschillende van de gedode kinderen zouden haar leerlingen zijn geweest.

Politie: school is veilig

De politie heeft de omgeving van de basisschool als veilig bestempeld, aldus Reuters. Nog niet zeker is of er een tweede schutter bij de aanslag was. De omgekomen schutter is waarschijnlijk een Amerikaanse man van in de twintig.

De gehele persconferentie van de staatspolitie is hieronder terug te zien:

Dodental loopt op tot 29

Er zijn inmiddels 29 doden bevestigd, waarvan 22 kinderen. President Obama geeft zeer spoedig een persconferentie over het schietincident waarin hij meer informatie bekendmaakt. Dat laat Michael van Poppel weten via Twitter

Overleden schutter in school gevonden

De schutter die bij de aanslag omkwam, is in de school aangetroffen. Dat meldt een medewerker van de staatspolitie in een persconferentie, aldus AP. De gouverneur heeft laten weten bij families van de kinderen te zijn, en hen de informatie te geven die hij kent. Naar de buitenwereld blijft de politie voorlopig terughoudend met informatieverstrekking.

Bij een schietpartij op een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut zijn vandaag zeker 29 mensen om het leven gekomen, onder wie achttien kinderen en de schutter. Daarnaast zijn diverse mensen gewond geraakt en alle scholen in Newtown, waar het misdrijf plaatsvond, zijn gesloten.