‘Litvinenko was tijdens gifmoord Britse spion’

De Russische voormalige FSB-agent Aleksandr Litvinenko, die in 2006 in Londen werd vermoord werd met radioactief gif, zou hebben gewerkt voor de Britse geheime dienst MI6. De advocaat van zijn weduwe Marina heeft gezegd dat Litvinenko op de loonlijst van MI6 stond en samenwerkte met de Spaanse geheime dienst die joeg op de Russische maffia. Hij zei dat op een hoorzitting, ter voorbereiding van de strafzaak in mei 2013. De Britse inlichtingendienst had hem moeten beschermen, betoogde de raadsman.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken weigerde iets te zeggen over de rol van Litvinenko, die in 2001 in Groot-Brittannië asiel kreeg. Volgens de Britse justitie staat wel vast dat Rusland de hand heeft gehad in de moord. Een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie verwierp eerder geopperde scenario´s dat de oligarch Boris Berezovsky, of Tsjetsjeense handlangers, achter de moord zouden zitten.

Vertrouwelijke Britse documenten bewijzen „de schuld van de Russische staat”, zei hij. Justitie heeft nog steeds de FSB’er Andrej Loegovoj als dader in het vizier. Loegovoj, tevens Doemalid voor de hypernationalistische partij LDPR van Vladimir Zjirinovski, was een der laatsten die Litvinenko heeft gezien voordat het gif polonium-210 zijn dodelijke werk deed. Ze hadden een afspraak over de Russische maffia in Spanje.