Lezers Time: ‘sexy’ provocateur Kim-Jong un is de persoon van het jaar

Kim-Jong un in augustus tijdens een bezoek aan de Noord-Koreaanse strijdkrachten. Foto Reuters via Noord-Koreaans staatspersbureau KNCA

De lezers van het Amerikaanse blad Time hebben de Noord-Koreaanse dictator Kim-Jong un uitgeroepen tot persoon van het jaar. Hij liet onder anderen Jon Stewart en Gabby Douglas achter zich. De verkiezing van Kim kwam echter niet zomaar tot stand.

De keuze voor van de Time-lezers voor Kim-Jong un lijkt een opmerkelijke. Die kwam dan ook niet toevallig tot stand. Gizmodo schrijft dat de lezersverkiezing gemanipuleerd werd door de online actiegroep 4Chan. De eerste letters van de namen van de personen en groepen in de uitslag vormen de tekst ‘KJU GAS CHAMBERS’, een protest tegen de onderdrukking en voeseltekorten in het land:

De stemming onder de lezers (klik hier voor de volledige uitslag) heeft geen invloed op wie de redactie van Time uiteindelijk uitroept tot persoon van het jaar, maar hoofdredacteur Radhika Jones zegt dat “het altijd interessant is” om te zien waar door Time geselecteerde kandidaten eindigen op het lijstje van de lezers.

Op de ‘short list’ van Time staan naast Kim Jong-un, Stewart en Douglas ook de namen van de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi, de Egyptische president Morsi, tv-host Stephen Colbert en natuurlijk de herkozen president Obama. Time maakt volgende week woensdag bekend wie de persoon van het jaar 2012 wordt. Time interviewde hoofdredacteur Jones over hoe de redactie tot zijn keuze komt.

Kim-Jong un wil zich bewijzen met raketlancering

Eerlijk gekozen of niet, Kim-Jong un volgde eind vorig jaar zijn overleden vader Kim-Jong il op en provoceerde de wereld deze week nog door succesvol een langeafstadsraket te lanceren. In april mislukte zo’n poging nog, maar dit keer ging het goed. Kim-Jong un trok zich niks aan van de internationale kritiek op zijn lanceerplannen, schreef onze buitenlandredacteur Floris van Straaten deze week in NRC Handelsblad:

Voor de jonge leider, vermoedelijk 29 jaar oud, woog zwaarder de eigen burgers en het buitenland te laten zien dat het land ook onder hem blijft meetellen.

Kim ook al verkozen tot ‘meest sexy man’

Kim-Jong un kwam onlangs nog op een andere manier in het nieuws. De Amerikaanse satirische site The Onion riep hem uit tot meest sexy man van het jaar. “Een aanbiddelijke macho. Een machtige maar knuffelbare hartendief. Met zijn verpletterend knappe, ronde gelaat, zijn jongensachtige charme en zijn robuuste lichaamsbouw is hij de droom van iedere vrouw”, aldus The Onion.

Het hilarische van dit alles was dat het bericht serieus werd genomen door de website van de Chinese partijkrant The People’s Daily, die normaal gesproken niet bekend staat om zijn gevoel voor humor. Het bericht over de verkiezing van Kim-Jong un werd begeleid door tientallen foto’s van Kim in actie, bijvoorbeeld op een galloperend paard. De serie werd een hit op internet.