Kortkolom media

Hans Jaap Melissen is Journalist van het Jaar

Amsterdam. Journalist Hans Jaap Melissen is donderdag uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2012. De prijs wordt uitgereikt door de redactie en de redactie-adviesraad van Villamedia, het blad van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Melissen doet als freelancer verslag van de Arabische Lente. Volgens het juryrapport is hij ‘daar waar het er toe doet’. De jury schrijft: ‘Melissen neemt gecalculeerde risico’s bij zijn werk en bericht feitelijk en sober.’ Melissen krijgt de prijs in februari uitgereikt.

Akkoord Google met Belgische kranten

Brussel. Google heeft een overeenkomst bereikt met een groep Franstalige Belgische kranten over een copyrightkwestie. Dat maakten beide partijen gisteren bekend. Daarmee komt een einde aan een zes jaar durend geschil. De kranten spanden in 2006 een zaak aan tegen Google, omdat de zoekmachine geen recht zou hebben om links naar hun artikelen te plaatsen. Ze wonnen, en ook in hoger beroep in mei van dit jaar handhaafde een Belgische rechter hun overwinning. Google blokkeerde de kranten vervolgens in de zoekresultaten, maar kwam daar later op terug. (Novum/AP)

Hoofdredacteur The Times stapt op

Londen. James Harding, hoofdredacteur van het Britse dagblad The Times, heeft onverwacht ontslag genomen. Hij had van Rupert Murdoch, eigenaar van de krant, te horen gekregen dat deze een nieuwe hoofdredacteur wil benoemen. De redactie reageerde gisteren geschokt op het plotselinge vertrek. Harding was vijf jaar hoofdredacteur. Hij leidde de onderhandelingen tussen hoofdredacteuren en regering over een toezichthouder voor de media, na het afluisterschandaal. (NRC)