Kortkolom kunst

Damien Hirst breekt met Gagosian Gallery

amsterdam. Kunstenaar Damien Hirst en galeriehouder Larry Gagosian gaan uit elkaar. Dat schrijft The Financial Times. Hirst is een van de beroemdste en best verkopende kunstenaars ter wereld, Gagosian met wereldwijd twaalf vestigen is een van de grootste kunsthandelaren. Ze werkten zeventien jaar samen en vorig jaar nog exposeerde Hirst in alle Gagosian-vestigingen tegelijk. De reden van de breuk is niet bekend, wel dat het in vriendschap gebeurt. Hirst blijft wel verbonden aan de Britse galerie White Cube. (NRC)

Film Van Driel opent Filmfestival Rotterdam

amsterdam. De wederopstanding van een klootzak van regisseur Guido van Driel is op 23 januari de openingsfilm van het International Film Festival Rotterdam. De onlangs overleden Jeroen Willems speelt een belangrijke bijrol. De wederopstanding van een klootzak gaat over een Amsterdamse gangster die na een bijna-doodervaring een ander mens wordt – maar het verleden is natuurlijk nog niet klaar met hem. (NRC)