Kortkolom buitenland

Macedonië schuldig aan CIA-ontvoering

Amsterdam. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft gisteren Macedonië veroordeeld wegens verantwoordelijkheid voor marteling en geheime ontvoering van Khaled el-Masri, een Duitser van Libanese komaf. Het Hof bevestigt in zijn vonnis dat El-Masri in 2003 in Macedonië werd opgepakt en door Macedonische autoriteiten werd overgedragen aan de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Hij werd het slachtoffer van rendition, een praktijk waarbij de CIA terreurverdachten voor verhoor overbracht naar geheime locaties. (NRC)

Corruptiebestrijder Navalny voor gerecht

Moskou. De Russische justitie heeft de partijloze oppositieleider Aleksej Navalny en zijn broer Oleg gedaagd. Ze worden beschuldigd van verduistering van 55 miljoen roebel (bijna 1,4 miljoen euro). De jurist Navalny is een corruptiebestrijder die zich sinds een jaar ontpopt als voorman in de protestbeweging tegen Poetin. Navalny noemde de dagvaarding „volslagen onzin” en de „hel”. (NRC)

‘Enige progressie’ in overleg Iran en IAEA

wenen. In overleg tussen de Iraanse autoriteiten en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) over openstaande vragen over het omstreden Iraanse atoomprogramma in Teheran is gisteren enige vooruitgang geboekt, aldus diplomatieke bronnen in Wenen. Maar er is geen akkoord bereikt over een bezoek van inspecteurs van het IAEA aan de militaire basis Parchin. Het IAEA vermoedt dat daar explosieven worden getest die zouden kunnen worden gebruikt in kernwapens. Iran ontkent dat het in het geheim kernwapens ontwikkelt. Iran hoeft in principe geen inspecteurs toe te laten tot Parchin, dat buiten de vereisten van het nucleaire Non-proliferatieverdrag valt. (Reuters, AP)

Marokko: dood chef fundamentalisten

rabat. De oprichter en leider van Marokko’s belangrijkste oppositiebeweging, sjeik Abdessalam Yassine, is gisteren op 84-jarige leeftijd overleden. Zijn moslimfundamentalistische organisatie, Gerechtigheid en Spiritualiteit (Al-Adl wal Ihsane), verboden maar getolereerd, heeft grote invloed in de Marokkaanse maatschappij. Yassine beschuldigde de monarchie ervan corrupt en repressief te zijn en twijfelde openlijk aan haar aanspraak op religieus leiderschap. Zijn organisatie speelde vorig jaar een belangrijke rol in betogingen voor democratisering. (AFP, Reuters)

Minister Lieberman (Israël) aangeklaagd

Jeruzalem. De Israëlische ultranationalistische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, is gisteren formeel aangeklaagd voor ‘vertrouwensbreuk’. Hij zou onderzoek naar zijn zakelijke transacties hebben gecompromitteerd. Politieke tegenstanders eisten meteen zijn opstappen. Lieberman zei dat hij volgens zijn advocaten niet hoeft op te stappen, maar dat hij later zal beslissen. Algemeen wordt aangenomen dat hij aanblijft. (AP)