Kortkolom binnenland

Boete voor illegaal bijna 4.000 euro

Den Haag. Illegalen kunnen een boete tot maximaal 3.900 euro krijgen als ze worden opgepakt. Dat wil staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). De ministerraad spreekt vanmiddag over het onderwerp, maar RTL berichtte er al over. Mensen zonder verblijfsvergunning krijgen de boete als ze worden aangehouden, bijvoorbeeld bij zwartrijden in het openbaar vervoer. Eerst wordt geprobeerd de vreemdeling terug te sturen naar het land van herkomst. Lukt dat niet, dan komt hij in de vreemdelingenbewaring. . (NRC)

Schadevergoeding voor klokkenluider

Den Haag. De Nederlandse overheid betaalt een schadevergoeding aan Floor Drost. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag gezegd. Drost bracht in 2004 de schaduwboekhouding van bouwbedrijf Boele & van Eesteren naar buiten. Om hoeveel geld het gaat wordt niet bekendgemaakt. De schadevergoeding betekent niet dat de staat aansprakelijkheid erkent. Drost zal verder afzien van gerechtelijke stappen. (Novum)

Meer onderzoek schietpartij Rishi

Den Haag. Justitie laat aanvullend onderzoek doen naar het schietincident vorige maand op station Hollands Spoor in Den Haag, waarbij de 17-jarige Rishi om het leven kwam door een politiekogel. Het Nederlands Forensisch Instituut zal uitzoeken hoe groot de afstand tussen de schietende agent en het slachtoffer was en welke baan de kogel heeft afgelegd. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag laten weten. (Novum)

Politie vindt 6,5 ton illegaal vuurwerk

Amsterdam. De politie heeft bij invallen op diverse locaties in de Randstad bijna 6,5 ton zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen. Negen mensen werden gearresteerd, o liet de politie vrijdag weten. Bij het vuurwerk zaten onder meer mortierbommen. In Amsterdam werd het meeste vuurwerk gevonden, 3.400 kilo. In het Zuid-Hollandse Nootdorp werd 2.600 kilo aangetroffen. (Novum)