Kamer: niet meer reserveren voor de Fyra

Spontaan in de Fyra naar Brussel stappen? Kan nu niet, maar zou wel moeten kunnen, vindt de Tweede Kamer. Die wil af van de verplichte reservering, bleek gisteren in een Kamerdebat. Maar volgens staatssecretaris Mansveld (Spoor, PvdA) is die plicht een veiligheidseis om te voorkomen dat mensen moeten staan. „Die trein rijdt heel hard”, zei Mansveld. Ze zei ook dat de NS naar alternatieven kijkt, zoals abonnementen. Dan is reserveren niet meer nodig. De Fyra, die vanaf april tussen Breda en Antwerpen gaat rijden, kent geen reserveringsplicht.

De afgelopen week waren er tot ongenoegen van de Kamer dagelijks problemen met de snelle trein. Maar Mansveld wil de Fyra „de tijd geven. Het is te vroeg voor conclusies”. De Kamer was ook ontstemd dat Den Haag niet is aangesloten op de snelle trein. Maar volgens de staatssecretaris hebben reizigers toch 35 minuten tijdwinst en krijgen ze een snelle overstap in Rotterdam.

Het kabinet houdt vast aan het privatiseren van twee Limburgse stoptreinen en de lijn Zwolle-Enschede. Die kunnen straks door concurrenten van NS worden geëxploiteerd. De PvdA, die tegen privatisering is, zei dat dit een „uitzondering” blijft.