Dekker: geen bruidsschat naar Metropole Orkest

Voor het Metropole Orkest valt definitief het doek nu er geen bruidsschat wordt uitgetrokken door de staatssecretaris. Foto ANP/Toussaint Kluiters

Het kabinet weigert het Metropole Orkest een bruidsschat na te laten, wat definitief het einde betekent van het Orkest. Dit besluit maakte staatssecretaris Dekker vanmiddag bekend middels een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker meldt in zijn brief dat het ondernemingsplan “helaas” geen perspectief bood voor zelfstandigheid van het orkest, nadat hij eerder deze week duidelijk maakte dat de steun wordt opgezegd. Het Metropole Orkest stelde zelf eerder voor om door te gaan met 3,5 miljoen euro subsidie, de helft van het huidige subsidiebedrag.

Dat verzoek werd niet ingewilligd, de staatssecretaris vond het te veel. De VVD liet hierop weten dat een ‘bruidsschat’ van acht miljoen euro voor het orkest genoeg zou zijn om op eigen benen te kunnen staan, maar ook dat is nu definitief van de baan.

Het orkest maakt nu nog deel uit van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), maar moet zelfstandig verder. Als deel van het MCO wordt het betaald vanuit het omroepbudget. Nu alle steun voor het orkest wegvalt, gaat het orkest het niet redden, liet onze mediaredacteur Jan Benjamin eerder al weten.