Israëlische minister Lieberman treedt af wegens fraudezaak

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman treedt af. Dat maakte hij vandaag bekend. Hij wordt beschuldigd van fraude.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman treedt af. Dat maakte hij vandaag bekend. Hij wordt beschuldigd van fraude. Foto Reuters / Amir Cohen

Een dag nadat hij werd aangeklaagd voor fraude en misbruik van vertrouwen, heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zijn ontslag aangekondigd.

“Ik heb besloten om af te treden als minister van buitenlandse zaken en vicepremier.”

Gisteren sloot procureur-generaal Yehuda Weinstein een twaalf jaar durend onderzoek naar Lieberman. Conclusie: er valt hem fraude te verwijten, maar niet de ernstige fraude waarvoor hij werd onderzocht. Ook voor het witwassen van geld is hij niet aangeklaagd. De belangrijkste zaak tegen hem heeft Weinstein dus laten vallen.

Israëlische politici die worden verdacht van fraude is op zich niets nieuws, twitterde onze correspondent Leonie van Nierop, en gaan bovendien vaak terug de politiek in:

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop so lieberman resignes. when will he be back? israeli politicians have a tendency to return to politics, sooner or later. (i guess: sooner)
Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop what’s new? every israeli pm of the last 16 y, two previous presidents, two former mayors & many other ministers investigated for corruption

Aftreden Lieberman kan verkiezingen beïnvloeden

Hoewel de beslissing van Weinstein als een overwinning voor Lieberman kon worden beschouwd, werd al verwacht dat de druk om af te treden groot zou zijn. Over een maand zijn er verkiezingen in Israël. De rechtse partij van Lieberman vormt een electoraal pact met de Likud van premier Netanyahu. Volgens opinieveiligen zou deze lijstverbinding de verkiezingen winnen.

Het opstappen van Lieberman kan een omwenteling betekenen in de verkiezingen: Lieberman is een uitgesproken minister en een machtige partner in de regeringscoalitie, die bekend staat om zijn nationalistische retoriek die hij tot een speerpunt in zijn campagne heeft gemaakt. Sommige peilingen speculeerden dat de steun voor de lijstverbinding zonder Lieberman zou slinken.

Een beambte van de regering zei tegen persbureau AP dat Netanyahu tot de verkiezingen even minister van Buitenlandse Zaken zal zijn.